Redactie Metro
Redactie Metro Sport 24 jul 2021

Van der Poel nam late vlucht naar Tokio: ‘Gevangenis niet aan mij besteed’

Mathieu van der Poel heeft er bewust voor gekozen om een latere vlucht naar Japan te nemen. De viervoudig wereldkampioen veldrijden kwam pas vrijdag aan in Tokio en heeft daardoor op zaterdag pas voor het eerst bij het mountainbikeparcours kunnen kijken.

„Of het de juiste route is, blijkt pas achteraf”, stelde de 26-jarige Van der Poel. „Maar de regels hier zijn zo strikt. Het voelde als een soort gevangenis, hoorde ik. Dat is niet echt aan mij besteed. En daarbij, ik heb altijd mijn eigen ding gedaan.” De Nederlander kende een zeer goede week in de Tour de France en had daarna drie weken om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen.

Andere voorbereiding van der Poel

Naast zijn vier wereldtitels in het veldrijden won Van der Poel ook al klassiekers als de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race. Hij wil nu goud winnen op de mountainbike op de Olympische Spelen.

Een foto van Mathieu van der Poel, op de grond liggend na zijn overwinning in de Amstel Gold Race van 2019.
Mathieu van der Poel won op magistrale wijze de Amstel Gold Race 2019 en werd Sportman van het Jaar. Foto: ANP / Marcel van Hoorn

Door de coronapandemie heeft de Nederlander niet de voorbereiding gehad die hij had willen hebben. „Daardoor is nu alles een beetje op elkaar komen te zitten. Ik had liever een andere voorbereiding gehad, maar de Tour was zeer succesvol. Het is niet vanzelfsprekend drie disciplines te combineren. Dat me dat goed afgaat, daar mag ik best een beetje trots op zijn.”

Idealiter had Van der Poel nog wat meer wedstrijden willen rijden gedurende de zomer. Dan had hij in een wedstrijdritme in aanloop naar de Spelen kunnen komen. „Ik had nog graag één of twee wedstrijden gereden deze zomer, maar dat was met deze planning onmogelijk. Na de Tour heb ik eerst een paar dagen gerust, daarna is de opbouw naar deze wedstrijd begonnen. De vorm was al goed, ik heb iets meer interval gedaan. Voor de helft op de wegfiets, de andere helft op de mountainbike.”

Warm en slecht weer

De omstandigheden in Japan kunnen volgens Van der Poel zeker een rol gaan spelen. Zo is het momenteel erg warm en wordt er slecht weer verwacht. Daardoor zou het parcours van de mountainbikers maar zo één groot modderbad kunnen worden. „Het is een heel aparte warmte. Met een goede dag kun je er net iets beter tegen. Of je nu geacclimatiseerd bent of niet.”

Profrenners rijden finale virtuele Ronde van Vlaanderen
Mathieu van der Poel in actie tijdens de Ronde van Vlaanderen 2019. | Foto: ANP

Op zaterdag ging de Nederlander voor het eerst kijken bij het parcours waar hij maandag in actie komt. Van der Poel vertelde dat het zeker niet tegenviel. „Het is zeker een mooie omloop: best technisch, veel op en af, weinig stukken om te herstellen. Er zijn twee à drie vrij gevaarlijke technische passages, maar ook weer niet overdreven.”

‘Olympische titel zou heel cool zijn’

Door de coronapandemie verlopen de Spelen dit jaar anders dan normaal. Zo is er geen publiek aanwezig bij wedstrijden en leven de sporters in een eigen bubbel. Echt sprake van die heerlijke olympische sfeer is er dan ook niet, dat zal Van der Poel echter niet deren. „Of ik een plan heb? Het ligt aan de benen. Je moet jezelf niet meteen opblazen met die korte lastige klimmetjes en daarbij de warmte. Een olympische titel zou wel heel ‘cool’ zijn. De Spelen, dat is toch iets groots, groter dan de sport.”

Olympische carrière Zonderland afgelopen: ‘Het is mooi geweest’

Slecht weer op komst: code geel wegens onweer in noorden en oosten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Van der Poel nam late vlucht naar Tokio: ‘Gevangenis niet aan mij besteed’
Sluiten