Erik Jonk
Erik Jonk Sport 28 jul 2021

Goud (2)! Onwaarschijnlijk Olympisch verhaal Annemiek van Vleuten

Het kan voor Nederland niet op, op dag 5 van de Olympische Spelen in Tokio. Nog maar halverwege staat de teller op twee gouden medailles, twee maal zilver en twee keer brons (roeien en wielrennen). Het meest onwaarschijnlijke verhaal is dat van Annemiek van Vleuten.

Annemiek van Vleuten heeft dan tóch haar gouden olympische plak te pakken. De 38-jarige wielrenster uit Wageningen was vandaag op de individuele tijdrit niet te stuiten.

Brons voor Anna van der Breggen

Op het Fuji Speedway-circuit finishte Annemiek van Vleuten na 22 kilometer in een tijd van 30 minuten en 13,49 seconden. Anna van der Breggen veroverde net als bij de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 brons op de tijdrit. Het zilver was voor de Zwitserse Marlen Reusser.

Van Vleuten was de snelste bij het eerste meetmoment, kort onder het hoogste punt, en breidde haar voorsprong op het meer vlakke deel alleen maar uit. De gevreesde Amerikaanse Chloé Dygert moest daar al bijna een minuut toegeven, Van der Breggen zo’n 20 seconden. Bij de tweede tijdcheck was Van Vleuten alleen maar verder uitgelopen. Ze had op de finish 56 seconden voorsprong op Reusser en 1.01 minuut op Van der Breggen.

Annemiek van Vleuten: ‘Dit heeft zo moeten zijn’

Dygert, de wereldkampioene van 2019 en vooraf een van de favorieten, kwam niet verder dan de zevende plaats. Ze gaf 2.16 minuten toe op Van Vleuten.

„Yes!”, riep Annemiek van Vleuten uit in een eerste reactie. „Dit heeft zo moeten zijn, dit maakt het verhaal compleet. Ik heb er alles aan gedaan om hier goed te zijn. Het verhaal is rond.”

Olympische Spelen Annemiek van Vleuten Anna van der Breggen
TOKIO – Annemiek van Vleuten (links) met haar gouden medaille en Anna van der Breggen met haar bronzen medaille. Foto: ANP / Koen van Weel

Twee keer ging het bij Annemiek van Vleuten helemaal mis

De wielrenster greep zondag nog naast het goud in de wegwedstrijd, omdat de vroeg ontsnapte Anna Kiesenhofer uit Oostenrijk nooit meer werd teruggepakt. Ze moest toen genoegen nemen met zilver. Sterker: Annemiek van Vleuten dacht dat ze had gewonnen. Juichend kwam zij over de finish om daarna door te krijgen dat ze geen goud maar zilver had.

Vijf jaar geleden op de Spelen van Rio kwam Van Vleuten hard ten val in de wegwedstrijd terwijl ze aan de leiding reed. In de afdaling hield zij een bocht niet, crashte hard en bleef stil in de berm van de weg liggen. Voor het allerergste werd even gevreesd. Anna van der Breggen won op de Olympische Spelen in Brazilië toen het goud. Niemand wist even of blijheid nou op z’n plaats was of niet, toen de situatie van Annemiek van Vleuten nog onduidelijk was. Eenmaal hersteld haalde zij – net als Anna van der Breggen overigens – de ene na de andere grote wielerzege binnen.

Of Van Vleuten nu lekker bij gaat komen en relaxen? Welnee, zei zij tegen de NOS. „Zaterdag rijd ik de Clasica San Sebastian.”

Goud (1)! Scheve ogen in Tokio, maar roeien levert eerste gouden plak op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Goud (2)! Onwaarschijnlijk Olympisch verhaal Annemiek van Vleuten
Sluiten