Erik Jonk
Erik Jonk Sport 29 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Kater fans Oranje iets minder na geweldige avond op EK voetbal

Een avond als gisteren op het EK voetbal hadden de balende fans van Oranje wel even nodig. Wat heet. Twee achtste finales die eindigden in 3-3, verlengingen, drama, penalty’s: alles kwam voorbij. Op social media lieten de (voormalige) fans van het Nederlands elftal zich blij gelden.

Maar soms ook met de blik nog even op het debacle Nederland – Tsjechië van zondagavond (0-2): „Oranje mag zich nog meer de ogen uit de kop schamen.”

Spanje en Kroatië doen Oranje even vergeten

Het begon gisteravond allemaal met Spanje – Kroatië. Al stond laatstgenoemd land met leider Luka Modrić in de WK-finale van 2018, Spanje was de grote favoriet. En bizar eigen doelpunt van grote afstand (Pedri van Barcelona) bracht Kroatië wel op 0-1. Laten we stellen dat keeper Unai Simon éven niet stond op te letten… Echter, drie doelpunten van Sarabia, Azpilicueta en Ferran Torres later, leek er voor Spanje in de 85e minuut geen vuiltje aan de lucht. Daar dachten Orsic en Pasalic anders over. Kroatië bracht de heerlijke pot voetbal in Kopenhagen met 3-3 over de eindstreep. Verlengen geblazen dus. In de extra tijd was Spanje veel beter (3-5 door Morata en Oyarzabal), maar Oranje was even vergeten. De fans van het Nederlands elftal zagen een topduel in plaats van een rode waas na de kaart van Matthijs de Ligt. Er werd gesmuld.

En toen moesten Frankrijk en Zwitserland nog

Nog geen half uur na Spanje – Kroatië was het tijd voor Frankrijk – Zwitserland. Ruim 2,3 miljoen kijkers gingen er nog een keer goed voor zitten. Heel wat minder dan de 5,7 miljoen mensen die Nederland – Tsjechië zagen, maar alsnog het (veruit) best bekeken programma op de Nederlandse buis. Appeltje eitje natuurlijk, voor dat sterrenensemble uit Frankrijk. De wereldkampioen met Kylian Mbappé kon de blik al op de kwartfinale tegen Spanje richten. Net zoals wij dachten bij Oranje tegen die ‘matige Tsjechen’: oprollen en op naar de volgende.

Grootste ster gaat in de fout

Zwitserland schitterde echter. En hoe. Net als Kroatië kwam de ploeg na een 1-0 voorsprong (Seferovic) terug van een 3-1 achterstand die in de 81e minuut nog op het bord stond. Benzema (2) en Pogba hadden Les Blues in een zetel gekopt en geschoten. Ondertussen hadden de Zwitsers door een gemiste penalty van oud-PSV’er Rodriguez nog verzuimd op 2-0 te komen. Weer Seferovic en Gavranovic (laatste minuut) brachten de naar Boekarest afgereisde Zwitserse fans alsnog in extase (3-3). Bijna werd het alsnog huilen, maar de Franse aanvaller Coman poeierde in de allerlaatste seconde op de lat. De voetballiefhebbers kregen nog een extra toetje op een toch al prachtige voetbalavond tijdens EURO 2020. De verlenging leverde geen goal meer op. Negen penalty’s – de meeste feilloos – werd vervolgens binnen geschoten en toen legde de grootste ster van het veld, Kylian Mbappé, aan voor de gelijkmaker. Hij faalde. Niet Spanje – Frankrijk is de kwartfinale, maar we krijgen vrijdagavond een verrassing: Spanje – Zwitserland.

De balende Oranjefan heeft na de uitschakeling tegen de Tsjechen gisteravond gelukkig weer kunnen smullen.

Je kunt ook iets hebben gemist…

Teleurstelling alom, zo reageert bekend en onbekend Nederland op verlies van Oranje: ‘Wel van de reclames af’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kater fans Oranje iets minder na geweldige avond op EK voetbal
Sluiten