Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen | LinkedIn Sport 17 jun 2021 / 17:52 uur

Eriksen na reanimatie: ‘Verdomme, ben pas 29 jaar’

De arts die afgelopen zaterdag Christian Eriksen reanimeerde, heeft vandaag voor het eerst gereageerd op het voorval. Jens Kleinfeld, UEFA-arts, deed dat in Duitse media. Eriksen kreeg tijdens Denemarken – Finland een hartstilstand en moest gereanimeerd worden, maar volgens Kleinfeld was het snel duidelijk dat het goed met hem ging.

Toen Eriksen namelijk hoorde wat er was gebeurd, zei hij: „Verdomme, ik ben pas 29 jaar.” Zo’n dertig seconden nadat de arts begon met de reanimatie, opende de voetballer zijn ogen. „Dat was een heel emotioneel moment. Bij dergelijke incidenten in het dagelijks leven is de kans op succes veel kleiner”, zegt Kleinfeld in Duitse media. En toen Eriksen praatte, was de arts al helemaal blij. „Toen wist ik direct dat hij geen hersenschade had opgelopen en dat hij weer helemaal terug bij kennis was”, zei Kleinfeld.

Christian Eriksen krijgt interne defibrillator

Om te voorkomen dat Eriksen nog zoiets overkomt, krijgt hij een ICD. Dat is een inwendige defibrillator die ingrijpt bij hartritmestoornissen. Volgens de Deense bond heeft Eriksen daar in samenspraak met specialisten toe besloten. Op dit moment ligt de oud-Ajacied nog in het ziekenhuis, in Kopenhagen.

„Christian heeft deze oplossing geaccepteerd”, meldt de Deense bond. „Zowel nationale als internationale specialisten raden deze behandeling aan.” Daley Blind, verdediger van Ajax en het Nederlands elftal, heeft ook een ICD. Blind kreeg eerder te maken met hartproblemen.

De international van Oranje zakte eind 2019 tijdens het duel met Valencia in de Champions League in elkaar. Blind bleek te maken te hebben met een ontstoken hartspier. Preventief werd toen onder de huid een ICD geplaatst bij Blind, die enkele weken later terugkeerde op het veld.

Steunfilmpje van EK-landen

Aan steun voor Eriksen is in ieder geval geen gebrek. Alle landen die meedoen aan het EK hebben namelijk een filmpje gemaakt waarin ze hem sterkte wensen. Voorzitter Aleksander Ceferin van de Europese voetbalbond UEFA opent de videoboodschap van ruim 7 minuten, de EK-scheidsrechters sluiten het filmpje af met de mededeling dat ze een gesigneerd shirt gaan overhandigen aan Eriksen.

Voor ons kwam bondscoach Frank de Boer aan het woord. „Wat heb je ons laten schrikken”, zegt hij. Onder De Boer brak Eriksen door bij Ajax. „Gelukkig hebben we gehoord dat je aan de betere hand bent. Het enige wat telt, is dat je snel herstelt. We hopen je snel weer te zien op de velden of waar dan ook. Het ga je goed. En weet dat wij er altijd voor je zullen zijn.” Volgens UEFA-voorzitter Ceferin laat het incident zien „hoe fragiel ons leven is”. „De hele voetbalfamilie staat achter je. Blijf sterk!”

‘Rapper Josylvio opgepakt, reisde met vervalste PCR-test’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Eriksen na reanimatie: ‘Verdomme, ben pas 29 jaar’
Sluiten