Jesse Honcoop
Jesse Honcoop | LinkedIn Sport 19 apr 2021 / 18:01 uur

Voetbalwereld op zijn kop door Super League: ‘Misdaad tegen voetbalfans’

Twaalf van de grootste voetbalclubs in Europa lanceerden vanmorgen de Super League. De opzet van de competitie krijgt een stortvloed aan kritiek te verwerken. Daarnaast veroordelen verschillende voetbalbonden het toernooi al.

Na een weekend vol geruchten over een nieuwe Europese competitie, kwam deze ochtend een officieel statement naar buiten vanuit twaalf grote Europese clubs. Het collectief bestaat uit onder andere: FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Liverpool en Juventus. Zij publiceerden vanochtend plannen om met deze groep clubs de nieuwe Super League te vormen.

Opzet Super League

Vooral de opzet van de Super League stuit op immens veel kritiek. De teams zouden net als in de huidige Champions League doordeweeks spelen in de Super League. Tot zover weinig reden tot opwinding. Maar het deelnemersveld heeft volgens velen niets met sport te maken. De twaalf oprichters nemen namelijk ieder jaar deel aan het toernooi, ongeacht hun prestaties in de nationale competities. Daarnaast is er nog plek voor vijf teams die zich kunnen kwalificeren in de nationale competities. De resterende drie plekken moeten nog worden ingevuld door medeoprichters. Het is nog onbekend welke clubs dat zijn.

Ontbrekende clubs

Een grote naam die mist bij de lijst met teams is Bayern München. Samen met de andere Duitse grootmachten Borussia Dortmund en RB Leipzig, wees München het voorstel van de Super League af. Inmiddels hebben ook Paris Saint Germain en FC Porto zich geschaard achter deze groep. Die laatste club, uit Portugal, laat via zijn voorzitter vandaag weten de plannen af te keuren. „Wij kunnen niet deelnamen aan iets dat tegen onze principes en de regels is.” Met de regels doelt voorzitter Pinto da Costa op de voorwaardes van de Europese Unie waarin staat dat besloten competities niet zijn toegestaan.

Reacties in de voetbalwereld

De Europese voetbalbond UEFA kwam samen met de betrokken nationale bonden van Spanje, Engeland en Italië ook naar buiten met een statement. „Wij kijken naar alle mogelijke manieren om dit plan te voorkomen. Voetbal is gebaseerd op open competitie en prestaties; dat kan op geen andere manier”, zo verklaren de bonden. Daarnaast liet de voorzitter van de UEFA Aleksander Ceferin weten dat de bond kijkt naar een eventuele uitsluiting van teams en spelers die deelnemen aan de Super League. Dat betekent bijvoorbeeld dat spelers als Frenkie de Jong, Georginio Wijnaldum en Matthijs de Ligt niet meer bij het Nederlands Elftal kunnen spelen.

De reacties in de voetbalwereld liegen er niet om. Afgelopen zondag stak de prominente Britse voetbalanalist Gary Neville al een minutenlange tirade af. „Ik walg van deze plannen voor een toernooi waarin deze teams niet kunnen degraderen. Het is een absolute schande”, zo betoogde hij. Neville pleitte later zelfs voor vergaande straffen voor de deelnemende clubs: „Trek hun punten af en neem hun geld af. Het is een misdaad tegen voetbalfans.”

32 jaar na stadionramp Hillsborough: ‘De 96 die nooit meer thuis kwamen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Voetbalwereld op zijn kop door Super League: ‘Misdaad tegen voetbalfans’
Sluiten