Redactie Metro
Redactie Metro Sport 23 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Beachvolleybalsters ‘Oranje’ gaan naar Qatar, ondanks een bikiniverbod

Hoewel ze niet zoals gebruikelijk in een bikini mogen spelen, gaan de Nederlandse beachvolleybalsters komende maand „graag” naar Doha voor een toernooi uit de World Tour. Dan maar in shirt en broek tot de knieën.

Een Duits koppel besloot vanwege het opvallende kledingvoorschrift het evenement in Qatar te boycotten. Vier Oranje-duo’s doen wel mee, in aangepaste kleding.

Beachvolleybalsters blij weer te kunnen spelen

„Wij zijn vooral heel blij dat we eindelijk weer een toernooi kunnen spelen”, zegt Madelein Meppelink, die een duo vormt met Sanne Keizer. „De voorschriften zijn heel duidelijk, vooraf konden de speelsters daar hun mening over geven. Wij zien hier geen probleem in. Wij zijn te gast daar en dit zijn de culturele waarden in dat land.”

Qatar huisvest voor het eerst een beachvolleybaltoernooi voor vrouwen. Normaal spelen die in een bikini, maar in het Arabische land is dat niet toegestaan. Een shirt en een broek tot op de knie, zo staat in het kledingvoorschrift. „Het is voor het eerst dat we dit meemaken”, zegt Meppelink, die onlangs voor een periode van vier jaar werd herkozen in de atletencommissie van de internationale volleybalfederatie FIVB. „We weten dat in het Midden-Oosten andere culturele aspecten van kracht zijn dan bij ons.”

Beachvolleybalsters stonden maandenlang stil

Vanwege de coronapandemie hebben de beachvolleybalsters al maandenlang geen toernooi gespeeld. Het laatste optreden van Meppelink en Keizer was in september, op het EK in Letland. Om de speelsters in de aanloop naar de Olympische Spelen ritme te laten opdoen, heeft de FIVB geregeld dat op Katara Beach in Doha een World Tour-toernooi wordt gehouden. „We weten hoe moeilijk het is om in deze tijd toernooien te organiseren, zeker in financiële zin. De mannen zouden daar sowieso in actie komen, nu is het ook voor de vrouwen geregeld”, aldus Meppelink. Zij pakte in 2018 met Sanne Keizer de Europese titel. Het duo is al zo goed als zeker van deelname aan de Spelen van Tokio, maar ziet het toernooi in Qatar als een mooie kans om zich weer eens te meten met de internationale top.

Een foto van Karla Borger, een van de twee beachvolleybalsters die niet naar Doha komt
Karla Borger is een van de twee Duitse beachvolleybalsters die weigert om in Doha te spelen. Foto: AFP / Leon Neal

Mening over kledingvoorschrift

Vooraf is alle beachvolleybalsters die zijn aangesloten bij de spelersvakbond om hun mening gevraagd. „Een heel democratisch proces dus, daar heb ik me de afgelopen jaren hard voor ingezet”, zegt Meppelink. „Van de vijftig vrouwen die de enquête invulden, was er één die zei: ik ga niet vanwege het kledingvoorschrift.”

Het Duitse duo Karla Borger/Julia Sude noemde onder meer de hoge temperaturen als reden om niet in langere kleding te willen spelen. „Maar de meeste partijen worden in de avond gepland”, zegt Meppelink. „We hebben speciale kleding aangeschaft die ervoor zorgt dat de hitte goed wordt afgevoerd. We hebben gekozen voor een driekwart legging en een shirt. Dit is een mooi toernooi op weg naar ons grote doel: een medaille pakken in Tokio.”

Clarence Seedorf verwacht geen belletje: ‘Donkere trainers krijgen geen kans’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Beachvolleybalsters ‘Oranje’ gaan naar Qatar, ondanks een bikiniverbod
Sluiten