Metro
Metro Sport 2 nov 2020 / 10:50 uur

Meesterscout, Cruijffs rechterhand en ‘prachtkerel’ Tonny Bruins Slot overleden

Tonny Bruins Slot is op 73-jarige leeftijd overleden. De meesterscout maakte tot vorige week nog wedstrijdanalyses voor Ajax.

Een bescheiden man, prachtkerel en een van de sympathiekste mensen uit de voetballerij, klinkt het op social media.

Het nieuws is ook al doorgedrongen tot Barcelona, waar hij samen met Johan Cruijff een gouden duo vormde. Spaanse fans zijn hem nog altijd niet vergeten. „Rust zacht, legende.”

Laatste keer

De Champions League-opener van Ajax tegen Liverpool (0-1 verlies) was het laatste kunstje van Bruins Slot in opdracht van Erik ten Hag. De meesterscout van de Amsterdamse club kampte al langer met gezondheidsklachten, maar werkte door.

Lees ook: Campagneleider Trump haalt uit naar Gaga, fans reageren op eigen wijze

Bruins Slot, die z’n eigen Wikipedia-pagina heeft, werd bekend als de loyale adjudant van Johan Cruijff, eerst bij Ajax en later bij FC Barcelona. Later deed hij wedstrijdanalyes voor bondscoach Frank Rijkaard tijdens het EK 2000 en ging hij Ronald Koeman achterna bij clubs als Benfica, Valencia, PSV en AZ. Sinds 2011 was Bruins Slot de wedstrijdanalist voor het eerste elftal van Ajax.

Bewonderaar

Bruins Slot wist als geen ander de zwakke plekken van de tegenstander bloot te leggen. Ook Peter Bosz was groot bewonderaar van Bruins Slot. De voormalig Ajax-trainer haalt regelmatig aan hoe haarscherp de analyses van de tegenstanders waren. Zo voorspelde Bruins Slot tot in detail wat Manchester United zou gaan doen in de Europa League-finale van 2017. „Ze klopten altijd.”

Mooie voetbalherinneringen worden intussen volop gedeeld.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meesterscout, Cruijffs rechterhand en ‘prachtkerel’ Tonny Bruins Slot overleden
Sluiten