Redactie Metro
Redactie Metro Sport 13 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Kruijswijk test positief en verlaat Giro, evenals z’n gehele wielerformatie

Een paar dagen geleden bedankte hij zijn ploeg nog op Twitter, nu moet Steven Kruijswijk zelf bedanken. Omdat hij corona heeft. Ook is net bekend geworden dat het hele Jumbo-Visma team niet meer zal starten in de Giro. En er is ook nog een andere wielerformatie die ermee stopt, omdat er „geen andere keuze” is.

Wielrenner Steven Kruijswijk verschijnt niet aan de start van de tiende etappe van de Ronde van Italië. De kopman van Team Jumbo-Visma testte op de rustdag positief op het coronavirus en moet de Giro verlaten.

De hele Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma zal niet meer starten in de Ronde van Italië. De formatie liet dat weten, zonder direct een toelichting te geven. Ongetwijfeld heeft het te maken met meerdere gevallen van corona, die zich rond het evenement hebben voorgedaan.

Teleurgestelde Kruijswijk

Kruijswijk is teleurgesteld. „Ik voel me gewoon fit. Ik kan het dan ook niet bevatten dat ik het heb opgelopen. Het is een heel grote teleurstelling om dit nieuws te krijgen. Binnen de ploeg nemen we veel maatregelen en het is jammer dat ik op deze manier de Giro moet verlaten.”

Kruijswijk heeft volgens zijn ploeg geen klachten of symptomen. Hij ontving het nieuws van zijn positieve test vanochtend. De overige renners en stafleden van de Nederlandse wielerploeg testten twee keer negatief en mogen vervolgen.

Weer tegenvaller

Voor Kruijswijk is het zijn tweede grote tegenvaller in dit seizoen, dat door het coronavirus een maandenlange onderbreking kende en dit najaar is volgepropt met grote koersen. De 33-jarige renner zou aanvankelijk als mede-kopman van start gaan in de Tour de France, maar een val in het Critérium du Dauphiné – met een schouderblessure als gevolg – voorkwam die plannen.

In de Giro hoopte Jumbo-Visma op sportief eerherstel na de dramatisch verlopen slotfase van de Tour, waarin de Sloveen Primoz Roglic de eindzege in de tijdrit een dag voor Parijs uit handen gaf.

Team Sunweb

Kruijswijk was de nummer 11 in het algemeen klassement. Hij stond op 1 minuut 24 van rozetruidrager João Almeida (Deceuninck – Quick-Step). Alle renners en stafleden ondergingen op de rustdag een coronatest. Het ging in totaal om 571 afgenomen tests. Ook Michael Matthews van Team Sunweb testte positief en zal niet meer mogen starten. Kopman van Sunweb is Wilco Kelderman. Hij staat tweede in het algemeen klassement.

Verder testten ook zes stafleden positief, vier bij Mitchelton-Scott, één bij Team Ineos-Grenadiers en één bij AG2R.

Mitchelton-Scott

Wielerformatie Mitchelton-Scott heeft zich vanmorgen in zijn geheel terug getrokken uit de Ronde van Italië. Nadat eerder al kopman Simon Yates wegens corona uitviel, bleken vandaag ook vier stafleden positief te hebben getest.

Yates had vrijdag lichte klachten gemeld en onderging daarop een sneltest. Die gaf een positief resultaat, net als een tweede test. De Brit, vooraf gezien als kanshebber op de eindzege, was in het klassement al wat teruggevallen. Naar aanleiding van zijn besmetting besloot Mitchelton-Scott het aantal controles op te voeren.

‘Geen andere keuze’

„We hebben geen andere keus dan te vertrekken”, zegt algemeen manager Brent Copeland. „We hebben een verantwoordelijkheid naar onze eigen mensen, naar de andere ploegen en naar de organisatie. Het gaat nu om de gezondheid. Gelukkig kan ik wel zeggen dat vooralsnog niemand van de betrokkenen symptomen vertoont.”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kruijswijk test positief en verlaat Giro, evenals z’n gehele wielerformatie
Sluiten