Redactie Metro
Redactie Metro Sport 22 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Kelderman opvolger Dumoulin in Giro? ‘Zwaarste dag uit mijn leven’

Wilco Kelderman is de nieuwe leider in de Ronde van Italië. Na een ware Giro-thriller kon hij na de finish eerst alleen ‘dit was de zwaarste dag van mijn leven’ uitbrengen.

De Nederlander van Sunweb bereikte na een loodzware en spectaculaire bergrit als vijfde de finish bij het bergmeer Laghi di Cancano. De ritzege was voor zijn Australische ploeggenoot Jai Hindley, die de Brit Tao Geoghegan Hart versloeg in de sprint. Zij naderen Kelderman in het klassement tot op iets meer dan tien tellen. Sunweb staat nu op plek 1 en 2 en dat zal zondag een spektakel-tijdrit om de eindzege opleveren, een discipline die Kelderman overigens goed kan. Maar hoe herstelt hij van zijn monsterklus van vandaag?

Kelderman lijkt Almeida kwijt te zijn

De Portugees João Almeida, als leider aan de rit begonnen, verloor bijna vijf minuten op de ritwinnaar. De jonge renner van Deceuninck – Quick-Step lijkt daarmee zijn kansen op de eindzege te hebben verspeeld. Hij is nu vijfde op 2.16 van Kelderman. Hindley staat tweede op 12 seconden, Geoghegan Hart derde op 15 seconden. De Spanjaard Pello Bilbao, derde in de rituitslag volgt op de vierde plaats.

Een foto van Wilco Kelderman, die vandaag door de sneeuw moest fietsen
Kelderman en de andere renners fietsten vandaag door een sneeuwlandschap. Foto: AFP / Luca Bettini

Morgen volgt een vlakke rit van Morbegno naar Asti over liefst 258 kilometer. Daarna is er nog een bergrit en een individuele tijdrit over 15 kilometer op de slotdag. Van de top 3 is Kelderman normaal gesproken de beste tijdrijder. De 29-jarige renner, opgegroeid in Barneveld, kan de tweede Nederlander worden die de Giro wint, na Tom Dumoulin in 2017.

‘Het was een enorm gevecht’

Kelderman moest vandaag in de achttiende etappe van de Ronde van Italië diep gaan, gaf hij toe. Het was niet voor niets. Na aankomst was de beloning de roze leiderstrui. „Ik heb ongelooflijk afgezien. Dit was de zwaarste dag van mijn leven. Het was een enorm gevecht”, zei de renner van Sunweb.

„Deze dag kon niet beter voor ons. Jai de ritzege en ik het roze”, vertelde Kelderman, die als nummer 2 in het klassement aan de rit was begonnen. Het had weinig gescheeld of zijn Australische ploeggenoot of Geoghegan Hart was de nieuwe leider geweest. „Almeida waren we op de Stelvio kwijt. Daarna deed Ineos met Geoghegan Hart en Rohan Dennis het goed. Zij waren supersterk.”

Kelderman moest het tweetal en Hindley laten gaan en reed daarna alleen. „Ik wist de tijdverschillen wel. Het werd ‘close’, maar het is gelukt. Nu is het een kwestie van herstellen en dan een plan maken.” Had Hindley niet bij zijn kopman moeten blijven eigenlijk, toen Geoghegan Hart aanviel? Kelderman: „Het was zeker beter voor mij geweest. Maar nu wint hij de rit, ook bijzonder. En hebben we allebei kans op de eindzege. Voor mij minder gunstig, maar goed voor de ploeg.”

Lees ook: Sjinkie Knegt en vier andere shorttrackers in quarantaine

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kelderman opvolger Dumoulin in Giro? ‘Zwaarste dag uit mijn leven’
Sluiten