Redactie Metro
Redactie Metro Sport 19 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Champions League gaat onder strikte coronamaatregelen van start

Voetballen op neutraal terrein of spelen met een selectie van dertien man. Ajax en de overige deelnemers aan de Champions League moeten op alles voorbereid zijn als de koningsklasse van het Europese voetbal morgen onder strikte coronamaatregelen weer van start gaat.

Zo moet Ajax de Johan Cruijff ArenA zo veel als mogelijk vrijhouden als locatie waar andere ploegen hun wedstrijden indien nodig op neutraal terrein kunnen afwerken. Hetzelfde geldt uiteraard voor de andere 31 ploegen die over acht poules zijn verdeeld.

Voorzorg Champions League

De laatste speelronde van de groepsfase staat voor 8 en 9 december uitgeschreven. De UEFA stelt de deelnemers uit voorzorg in de gelegenheid om de laatste wedstrijd van de poule uiterlijk voor 28 januari 2021 af te werken. Als dat niet lukt, dan bepaalt de Europese voetbalbond welke ploegen naar de achtste finales gaan.

Lees ook: De uitgelekte Formule 1-kalender geeft al en en ander prijs voor 20121

Kosten delen

Als de nationale overheid voetballen verbiedt, dan is de thuisploeg verantwoordelijk voor de zoektocht naar een andere locatie en speeldatum. Dat is ook het geval als de bezoekende club vanwege corona niet in het vliegtuig mag stappen. Beide clubs moeten de kosten van een eventuele verplaatsing delen en de UEFA hoopt dat alle deelnemers van hun overheid vrijstelling van reisbeperkingen en quarantainevoorschriften krijgen.

Positieve coronatesten bij voetballers leiden niet snel tot uitstel van wedstrijden. Als er dertien spelers beschikbaar zijn, inclusief een doelman, moet een duel op de geplande datum worden afgewerkt. Clubs krijgen ook de mogelijkheid om spelers die aanvankelijk niet zijn ingeschreven voor de Champions League op te stellen.

Scheidsrechter positief

Als een lid van het scheidsrechtersteam positief test op het coronavirus, behoudt de UEFA zich het recht voor om vervangende arbiters aan te wijzen die ook afkomstig kunnen zijn uit het land van een van de clubs die bij de wedstrijd betrokken zijn. Als de lokale autoriteiten het toestaan, mogen clubs 30 procent van hun stadion vullen met supporters. De fans moeten een mondkapje dragen. Bij Ajax tegen Liverpool woensdag zijn geen supporters welkom.

Fans

Op social media laten fans weten dat ze er klaar voor zijn. Voorspellingen worden gedaan:

https://twitter.com/AhadSyedEsq/status/1318117164877041664

 

En de aanmoedigingen, die hier wel gewoon uitbundig in kapitalen kunnen, komen overal vandaan. „LET’S GOOOOOOOO COME ON MAN UNITED, GET IN.” Al zijn er ook bezorgde fans, die denken dat de Champions League corona in de hand werkt. „Stop er alsjeblieft mee.”

https://twitter.com/SportChatWorld/status/1318103673638191104

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.