Redactie Metro
Redactie Metro Sport 21 sep 2020

Rotterdamse burgemeester Aboutaleb dreigt met lege Kuip

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam overweegt geen publiek meer toe te laten bij thuiswedstrijden van Feyenoord als fans van die club de coronaregels ernstig blijven overtreden. Dat laat hij weten na het zien van de beelden van het duel van zondag met FC Twente (1-1) in De Kuip.

Niet alle 13.000 aanwezige toeschouwers hielden tijdens dat duel 1,5 meter afstand van elkaar. Ook werd er gezongen, gejuicht en gefloten, zeker in de slotfase van de wedstrijd. Premier Rutte reageerde verbolgen op het nieuws. „Gewoon je bek houden als je daar zit, naar de wedstrijd kijken en niet schreeuwen. Dat is te doen”, zei hij.

Later nuanceerde hij de die boodschap een beetje. Hij vindt dat hij zijn boodschap wellicht van ‘een filtertje’ had moeten voorzien. Wel staat hij nog steeds achter zijn boodschap. „Je moet in een stadion gewoon je mond houden.”

Stewards

Feyenoord beloofde vanmiddag al meer stewards in te zetten tijdens het thuisduel van zondag tegen ADO Den Haag. De club had zondag tegen FC Twente al bijna vierhonderd stewards ingezet. Dat doet de club normaal ook als De Kuip helemaal vol zit met ruim 40.000 fans.

Burgemeester Aboutaleb heeft Feyenoord maandag schriftelijk opdracht gegeven om het veiligheidsteam met 25 man uit te breiden. Daarmee zou de organisatie verhoogd worden naar 405 personen. Feyenoord moet van Aboutaleb die extra stewards vooral de opdracht geven de maatregel van 1,5 meter afstand na te leven.

Aboutaleb heeft Feyenoord ook gewaarschuwd dat een volgende massale overtreding van de coronaregels consequenties kan hebben voor het aantal toeschouwers dat tijdens de komende wedstrijden aanwezig mag zijn in De Kuip. Afhankelijk van de ernst van de overtreding overweegt hij daarbij nadrukkelijk om geen publiek meer toe te staan.

Stadionverbod

„Alleen samen kunnen we corona onder controle krijgen en houden”, stelt de burgemeester van Rotterdam. De gemeente en de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond doen er volgens hem alles aan om de naleving van de regels te bevorderen. Aboutaleb verwacht die instelling ook van Feyenoord. Dat kan volgens hem bijvoorbeeld door degenen die afgelopen zondag in overtreding waren dringend te adviseren in quarantaine te gaan en door aan de personen die coronaregels hebben overtreden een stadionverbod op te leggen.

Lees ook: Rotterdamse studentenvereniging neemt ‘harde sanctie’ na illegaal huisfeest

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rotterdamse burgemeester Aboutaleb dreigt met lege Kuip
Sluiten