Femke van Rooijen
Femke van Rooijen | LinkedIn Sport 6 sep 2020 / 17:20 uur

Pogacar wint negende etappe Tour, Roglic nieuwe leider

De negende etappe in de Tour de France is op Sloveens succes uitgelopen. Tadej Pogacar van UAE Team Emirates won de Pyreneeënrit net voor zijn landgenoot Primoz Roglic, die de gele leiderstrui veroverde.

De Brit Adam Yates was als klassementsleider aan de rit begonnen maar kwam op achterstand binnen. Roglic, de kopman van Jumbo-Visma, leidt het klassement met 21 seconden voorsprong op de Colombiaan Egan Bernal.

Marc Hirschi was de opvallendste man in de zware etappe. Het Zwitserse talent van Team Sunweb reed 90 kilometer alleen aan de leiding maar werd 2 kilometer voor de streep bijgehaald. Hirschi sprintte nog naar de derde plek. Bernal en de Spanjaard Mikel Landa finishten ook in de eerste groep. Bauke Mollema was de snelste van een groep kort achter dat vijftal. Tom Dumoulin finishte in een groep op een kleine minuut van de ritwinnaar. Maandag is de eerste rustdag in deze Tour.

Hectisch

De aanloop naar de Col de la Hourcère, de eerste van twee bergen van de eerste categorie, verliep hectisch. Na tal van pogingen door groepjes en eenlingen slaagde Hirschi er halverwege de zware beklimming in alleen voorop te komen. Jumbo-Visma bepaalde het tempo, anderhalve minuut achter de eenzame Hirschi, het talent dat vorige week net naast ritwinst greep en nu als eerste boven kwam op de eerste zware col van de dag.

Hirschi bereikte ook de top van de Col de Soudet (3e categorie) als eerste en liep in de afdaling, gevaarlijk door de mist, alleen maar verder weg. Enkele achtervolgers werden kort voor de vierde klim van de dag ingerekend door het peloton. Dat gebeurde op liefst viereneenhalve minuut achter Hirschi. De mannen van Jumbo-Visma voerden echter het tempo op.

Geel voor het grijpen

Na de Col d’Ichère kwam de groep snel dichterbij en begon voor Hirschi de klim van de Col de Marie Blanque met een marge van ruim 3 minuten. De Zwitser kwam onder druk door het tempo dat achtereenvolgens door Robert Gesink, Wout van Aert, Sepp Kuss, George Bennett en heel even Dumoulin was bepaald. Geletruidrager Adam Yates moest eraan geloven, waarmee Roglic het geel voor het grijpen kreeg.

Hirschi daalde richting Laruns, maar het beste was eraf bij de 22-jarige die een viertal zag aansluiten. In de sprint bleek Pogacar de beste. De 21-jarige Sloveen werd de jongste etappewinnaar in de Tour sinds Lance Armstrong in 1993 een rit won.

Lees ook: Politie Hongkong bestookt demonstranten met pepperspray

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pogacar wint negende etappe Tour, Roglic nieuwe leider
Sluiten