Redactie Metro
Redactie Metro Sport 23 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Frank de Boer bondscoach Oranje tot en met WK 2022

Oud-international Frank de Boer (50) is de nieuwe bondscoach van Oranje. De KNVB heeft hem aangesteld tot en met het WK in het najaar van 2022 in Qatar.

De oud-Ajacied begint met onmiddellijke ingang met zijn werkzaamheden in Zeist. Hij zit daarom de komende maand bij de oefeninterland tegen Mexico in de Johan Cruijff ArenA (7 oktober) en de wedstrijden voor de Nations League tegen Bosnië-Herzegovina (11 oktober) en Italië (14 oktober) al op de bank.

Nadat Ronald Koeman afgelopen zomer naar FC Barcelona vertrok, was er een opvolger nodig. Assistent Dwight Lodeweges nam even de taken van Koeman over, als interim-bondscoach. Nu is het dan toch aan De Boer de taak om het nationale team te trainen.

Onder de leiding van Lodeweges speelde Oranje twee interlands in Amsterdam voor de Nations League, tegen Polen (1-0) en tegen Italië (0-1).

‘Belangrijkste baan van Nederland’

De Boer liet eerder al weten dat hij het een eer zou vinden om bondscoach van Oranje te worden. „Het is samen met de functie van minister-president de belangrijkste baan van Nederland”, zei hij. „Iedereen praat er over.”

De Boer was als trainer succesvol met Ajax, met vier landstitels op rij. Bij Internazionale, Crystal Palace en Atlanta United diende hij zijn contract niet uit. Bij de Amerikaanse club werd hij twee maanden geleden ontslagen.

Rijkaard en Bosz ook benaderd

Frank de Boer was niet alleen in de running. De beleidsmakers van de KNVB keken ook naar Frank Rijkaard en Peter Bosz, of zij wellicht interesse hadden. Maar Rijkaard voelt niks meer voor een carrière in de voetballerij, en Bosz heeft een contract bij Bayer LeverKusen. Louis van Gaal werd niet benaderd, alhoewel hij had laten weten open te staan voor een gesprek met de KNVB.

De Boer won als speler met Ajax onder meer de Champions League en de wereldbeker. De verdediger kwam na zijn Amsterdamse periode uit voor Barcelona, Galatasaray en Glasgow Rangers. De Boer beëindigde zijn spelerscarrière in Qatar. Alleen Wesley Sneijder (134 interlands) en Edwin van der Sar (130) kwamen vaker voor Oranje uit.

De Boer was als trainer al eens werkzaam bij het Nederlands elftal. In de zomer van 2010 was hij assistent van bondscoach Bert van Marwijk tijdens het wereldkampioenschap in Zuid Afrika, waar Oranje de finale haalde.

Lees ook: Politie trakteert eenzame vrouw (95) op patat, gaat plekje in verpleeghuis regelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Frank de Boer bondscoach Oranje tot en met WK 2022
Sluiten