Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 14 sep 2020 / 09:51 uur

Dit viel er op in de Eredivisie: droomdebuut en rampreturn

Na maanden zonder officieel voetbal in Nederland is de Eredivisie dan eindelijk terug. Metro blikt in vogelvlucht terug op het nu alweer veelbesproken eerste weekend.

De eerste goal

Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Zelfs niet resultaten uit het recente verleden. Daar zullen ze vooral bij sc Heerenveen heel blij mee zijn. Na een dramatische voorbereiding namen de Friezen zaterdagavond de eerste goal van het nieuwe seizoen voor hun rekening. Lucas Woudenberg opende de score tegen Willem II, waarna in de tweede helft de kersverse aanwinst Pawel Bochniewicz de eindstand op 2-0 bepaalde.

 

Griekse god

Je kan dus spreken van een droomdebuut voor de Pool en hij was lang niet de enige die een hoofdrol opeiste tijdens zijn eerste wedstrijd voor zijn club. Bij Ajax nam de aanwinst Anthony de enige goal voor zijn rekening, terwijl Danilo Pereira zich op het scorebord werkte bij FC Twente. Hun eerste wedstrijden staan echter in de schaduw van die van Georgios Giakoumakis.

Dit viel er op in de Eredivisie: droomdebuut en rampreturn
Georgios Giakoumakis was het goudhaantje van het eerste Eredivisie-weekend. Foto: ANP.

De nieuwe spits van VVV-Venlo maakte direct een hattrick tijdens de spectaculaire 3-5 uitzege bij FC Emmen. Daarmee is de Griek de zevende speler ooit die tijdens zijn Eredivisie-debuut drie keer scoort. Het is voor VVV-Venlo te hopen dat het vat daarmee niet gelijk leeg is. Giakoumakis zit nu al op zijn doelpuntengemiddelde van de voorbije drie seizoenen. Daarin scoorde hij namelijk 2, 4 en 3 keer.

Gronings doemscenario

Helaas is het in de sport nu eenmaal zo dat nooit iedereen tegelijkertijd een topweekend beleeft. Het meest zure weekend komt waarschijnlijk voor de rekening van Arjen Robben. Zijn return bij FC Groningen eindigde zoals iedereen misschien ergens wel een klein beetje had gevreesd: met een blessure voor rust. Woest liep de flankenflitser de catacomben in. Is dat het definitieve einde van de carrière van Robben?

Risico-oplossing

PSV voetbalde gewoon door en won met 1-3 in Groningen. Dit ondanks dat doelman Yvon Mvogo een kapitale fout maakte bij de Groningse 1-1. De keeper werd gehaald op voorspraak van de nieuwe trainer Roger Schmidt. Hij wilde er een die goed mee kon voetballen. Met dat meevoetballen nam de goalie zondagmiddag zoveel risico dat PSV na rust balverlies leed in het eigen strafschopgebied met een goal van Tomas Suslov tot gevolg. Uiteindelijk lijkt het vooral een goede, niet fatale les te zijn geweest voor Mvogo. „Dit doe ik niet nog een keer.”

Opa Dick

Door zaterdagavond trainer te zijn bij Feyenoord is Dick Advocaat (72 jaar en 351 dagen) officieel de oudste trainer ooit in de Eredivisie. Zijn ploeg trakteerde hem met een 0-2 zege bij PEC Zwolle met twee goals van Steven Berghuis. De aanvoerder kan zijn spoedig jarige trainer echter het grootste cadeau bezorgen door in Rotterdam te blijven. Na zijn twee treffers laaiden de geruchten over een nieuw buitenlands avontuur voor de aanvaller weer op. Wil Feyenoord meedoen voor de titel, dan lijkt het behouden van Berghuis een must.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Dit viel er op in de Eredivisie: droomdebuut en rampreturn
Sluiten