Metro en ANP
Metro en ANP Sport 4 aug 2020 / 17:29 uur

Eerste wedstrijd (Go Ahead Eagles – De Graafschap) al verboden

Het Nederlandse voetbalseizoen moet nog beginnen, maar nu al heeft een burgemeester een competitiewedstrijd verboden: Go Ahead Eagles – De Graafschap.

Ron König, de burgemeester van Deventer, wil niet hebben dat Go Ahead Eagles en De Graafschap op zondag 6 september in zijn stad tegen elkaar spelen. Volgens König is het vanwege de beperkingen door de coronamaatregelen „te vroeg in het seizoen” voor een dergelijke risicowedstrijd. De streekderby leidde in het verleden weleens tot ongeregeldheden.

1600 fans bij Go Ahead Eagles welkom

Door de beperkende maatregelen, zoals de verplichting om onderling 1,5 meter afstand te houden, mogen er slechts 1600 fans De Adelaarshorst in Deventer in, in plaats van de gebruikelijke 10.000. Het stadion van Go Ahead ligt middenin een woonwijk. In maart 2018 ging het mis. De Graafschap won in Deventer toen met 0-4. Toen de spelers hun supporters bedankten, werden zij op het veld door fans van Go Ahead belaagd.

Een foto van beveiligers die supporters van Go Ahead Eagles op het veld overmeesteren
Supporters van Go Ahead Eagles worden overmeesterd op het veld. Foto: ANP / Erik Pasman

„We hebben geen idee hoe de supporters daar mee omgaan”, zegt König. „Ik wil eerst ervaring opdoen met deze nieuwe situatie. De enige risicowedstrijd van het seizoen meteen laten spelen is een te groot risico voor de openbare orde. Ik wil daarom dat we eerst ervaring opdoen met deze nieuwe situatie. We zijn dan beter voorbereid voor een wedstrijd als tegen De Graafschap.”

Al tijdens de tweede speelronde

De rivalen uit Deventer en Doetinchem zouden elkaar al tijdens de tweede speelronde van de Keuken Kampioen Divisie treffen. Go Ahead had de KNVB na inzage in het concept-speelprogramma gevraagd om de wedstrijd te verplaatsen naar later in het seizoen, maar volgens de voetbalbond was dat niet meer mogelijk.

De gemeente Deventer heeft de KNVB nu alsnog verzocht de wedstrijd later in het jaar in te plannen. Go Ahead Eagles begint het seizoen daardoor met twee uitwedstrijden: op 30 augustus tegen FC Dordrecht en twee weken later tegen SC Cambuur.

De Keukenkampioen-divisie trapt op 28 augustus af met Jong FC Utrecht – FC Eindhoven en Cambuur – NEC Nijmegen. De Eredivisie volgt wat later, op 12 september, met als eerste wedstrijd FC Utrecht – AZ.

Lees ook: KNVB wil Eredivisie (mét publiek) weer starten op 12 september

Lees ook: KNVB: Geen voetbalwedstrijden op zondag om acht uur, fans tevreden

Reageer op artikel:
Eerste wedstrijd (Go Ahead Eagles – De Graafschap) al verboden
Sluiten