Metro
Metro Sport 28 jul 2020 / 19:24 uur

Sanne Wevers: ‘Het kwam heel hard binnen, ook in het gezin’

De onthullingen van turnster Joy Goedkoop over turncoach Vincent Wevers raken zijn dochter Sanne Wevers, die zegt zich niet te kunnen vinden in de beweringen. „Het kwam heel hard binnen, ook in het gezin.”

Turnster Sanne Wevers, olympisch kampioen op de balk, hoopt dat haar vader en bondstrainer Vincent Wevers snel opening van zaken geeft. Ze noemt hem bij zijn voornaam. „Ik denk dat het belangrijk is dat Vincent zijn verhaal naar buiten brengt en zijn reactie geeft. Dat is niet aan mij”, laat ze weten in een interview met de NOS.

Geschopt en geslagen

Oud-turnster Joy Goedkoop zei afgelopen zondag bij de NOS dat ze tijdens haar loopbaan geschopt en geslagen is door coach Vincent Wevers. Haar verhaal volgde twee dagen nadat turntrainer Gerrit Beltman in een interview met het Noordhollands Dagblad had bekend dat hij in het verleden jonge turnsters tijdens trainingen mishandelde en vernederde.

Daarna traden meerdere turnsters naar buiten met soortgelijke verhalen over fysieke en mentale misstanden tijdens hun carrière.

Dochter van

Sanne Wevers, met tweelingzus Lieke opgeleid door vader Vincent, reageert geschrokken en geëmotioneerd op de beschuldigingen van Goedkoop. „Het kwam heel hard binnen, ook in het gezin. De manier waarop het gebeurt, is heel vervelend. Ook omdat ik de dochter van ben én de turnster die door hem is opgeleid. Ik kan me niet vinden in de beweringen die Joy heeft gedaan. Ik kan me niet vinden in het fysieke gedeelte.”

Duidelijkheid

Sanne Wevers hoopt dat haar vader duidelijkheid kan verschaffen in deze zaak. Vincent Wevers heeft toegezegd dat hij met een reactie komt.

Sanne Wevers en haar ploeggenoten van de Nederlandse turnselectie lieten gisteren al in een gezamenlijke verklaring weten dat de tijd van „fysieke en mentale geselingen” wat hun betreft voorbij is. „Bij ons huidige team heerst een gezond topsportklimaat.”

View this post on Instagram

STATEMENT De afgelopen periode vormt er een opeenstapeling van triest nieuws vanuit de turnwereld. Eerst internationaal, maar nu ook nationaal. Ons medeleven gaat uit naar iedereen die negatieve ervaringen in onze sport heeft gehad. Als huidige Nationale Oranje Selectie hechten wij er waarde aan om onze reactie te geven. Wij herkennen ons niet in het beeld dat nu geschetst wordt van het Nederlandse turnen met betrekking tot de verhalen van vroeger. Waarin vroeger ruimte was voor fysieke en mentale geselingen, behoort dit wat ons betreft tot het verleden. Bij ons huidige team heerst een gezond topsportklimaat. Natuurlijk zoeken wij als topsporters fysieke en mentale grenzen op om het verschil te maken en om weer een stap verder te komen. Maar er is bovenal ruimte voor liefde voor de sport. Samen met onze coaches stellen wij onze programma's samen en iedereen realiseert zich dat het echte verschil wordt gemaakt door maatwerk en in te spelen op de individuele behoefte. Elke stap die we hier met z’n allen hebben gezet en elke stap die we nog moeten zetten draagt bij aan het behalen van de potentie van het individu en daarmee van het team. Wij kunnen geen oordeel geven over de breedtesport. Maar vragen wel iedereen eigen verantwoordelijkheid te nemen om te realiseren waar het om draait: liefde voor de sport. Voor de jeugd vinden wij het belangrijk dat sport een uitlaatklep is en dat men blijft bewegen. Wat ons betreft is de turnsport in Nederland de laatste jaren de juiste weg ingeslagen. Natuurlijk is er nog altijd ruimte voor verbetering en moet deze ruimte benut worden! Laten we vooral samen het gesprek aangaan en de discussie blijven voeren over hoe we dit samen bereiken. Wij roepen de KNGU op om de ingeslagen weg niet te blokkeren of af te breken. Er gebeuren veel mooie dingen die juist de volgende generatie inspireert en helpt om van onze sport te genieten. Wij voelen ons verantwoordelijk om een gezond (top)sportklimaat achter te laten voor de volgende generatie. Een klimaat waarin iedereen op elk niveau kan genieten van de sport waarin plezier, gezondheid en veiligheid voorop staan.

A post shared by Sanne Wevers (@sannewevers.official) on

Spartaans

Sanne Wevers benadrukt vandaag dat ze absoluut niet wil ontkennen wat er is gebeurd in het verleden en wat er nog gaande is in haar sport. „Ik kan niet praten over de breedtesport, daar heb ik totaal geen zicht op. Ik weet alleen dat we bij nationale momenten en bij Oranje al tien jaar aan een cultuurverandering werken. Niet alles is koek en ei, nog steeds wordt daaraan gewerkt. Ik heb het vroeger net zo goed meegemaakt, dat waren andere topsporttijden. Het waren Spartaanse verhoudingen tussen coaches en turnsters.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sanne Wevers: ‘Het kwam heel hard binnen, ook in het gezin’
Sluiten