Metro en ANP
Metro en ANP Sport 26 jul 2020 / 21:10 uur

Oud-turnster beschuldigt turncoach Wevers: ‘Hij schopte en sloeg me’

Oud-turnster Joy Goedkoop zegt tijdens haar loopbaan te zijn geschopt en geslagen door trainer Vincent Wevers, de vader van turnsters Sanne en Lieke Wevers. Dat zei ze zondag in Studio Sport.

Het verhaal van Goedkoop volgt twee dagen nadat turntrainer Gerrit Beltman in een interview met het Noordhollands Dagblad had verteld dat hij in het verleden jonge turnsters tijdens trainingen mishandelde en vernederde. Zaterdag volgden via sociale media de verhalen van turnsters Loes Linders en Stephanie Tijmes, die bekendmaakten daar tijdens hun turnloopbaan ook mee te maken hebben gehad.

Geen ruimte voor vermoeidheid of blessures

Goedkoop trainde van haar 7e tot haar 12e in Oldenzaal onder Wevers. Daarna stapte ze over naar Heerenveen om te trainen onder coach Gerben Wiersma. „Ik ben door hem geslagen en geschopt”, zegt Goedkoop over Wevers. „Niet dagelijks. Het kleineren, boos worden en negeren gebeurde wel dagelijks. In Heerenveen was het fysieke geweld voorbij, maar ook daar was het onmenselijk. Er was geen ruimte voor vermoeidheid, blessures en andere gevoelens.”

Goedkoop vertelde dat ze veel pijn heeft gehad van de fysieke en mentale mishandeling. „Eigenlijk ben ik er nog steeds niet helemaal bovenop. Ik heb drie jaar echt heel diep gezeten, in een zwart gat.”

De persoonlijke verhalen volgen kort nadat de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) bekendmaakte een onafhankelijk onderzoek te doen naar grensoverschrijdend gedrag. Marjan Olfers (hoogleraar sport en recht) en Anton van Wijk (werkzaam voor een onderzoeks- en adviesbureau op het terrein van integriteit en sociale veiligheid) leiden het door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gefinancierde onderzoek.

Netflix-documentaire

De aanleiding voor deze stap zijn de gesprekken en discussies die ontstonden na de documentaire Athlete A op Netflix en de berichten rondom misbruik van topturners wereldwijd. Het onderzoek van de KNGU richt zich op de topsporters vanaf 12 jaar die vanaf 2013 actief waren. Voor dat jaar is gekozen omdat toen het project Naar een Veiliger Sportklimaat werd begonnen. De resultaten worden geanonimiseerd weergegeven in een openbare rapportage en de uitkomsten worden rond het einde van dit jaar verwacht.

Turncoach Wevers heeft aan de NOS laten weten later met een reactie te komen.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oud-turnster beschuldigt turncoach Wevers: ‘Hij schopte en sloeg me’
Sluiten