Redactie Metro
Redactie Metro Sport 7 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Voetballers leveren salaris in

De passage in de brief van minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer waarin hij kenbaar maakt dat grote evenementen pas doorgang kunnen vinden als er een vaccin is, heeft voor de nodige opschudding gezorgd bij de KNVB. 

De minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport schreef in zijn brief: ‘massale evenementen met een landelijke uitstraling mogen pas weer gehouden worden als er een vaccin tegen het coronavirus is’. Daarmee is de kans groot dat er aankomend seizoen geen toeschouwers welkom zijn bij de voetbalwedstrijden.

‘Historisch akkoord’

Om de financiële gevolgen hiervan voor de clubs iets te verlichten hebben belangenbehartigers in het Nederlands betaald voetbal een akkoord bereikt over een collectieve salarisvermindering. Naar schatting wordt hiermee op jaarbasis zo’n 35 miljoen euro uitgespaard, bedoeld om de financiële gevolgen van de coronacrisis voor de clubs iets te verlichten.

Het akkoord is gesloten tussen werkgeversorganisatie FBO, de spelersvakbonden VVCS en ProProf en de vakvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV). Voetbalbond KNVB, de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie ondersteunen de maatregelen. De partijen spreken van een ‘historisch akkoord’.

Het pakket aan noodmaatregelen bestaat uit collectieve aanbevelingen en bindende afspraken. De aanbevelingen zijn bedoeld voor het resterende deel van het inmiddels afgebroken seizoen en de eerste seizoenshelft van 2020-2021. Zo is het verzoek om af te zien van collectieve bonussen of daarvoor een minnelijke regeling te treffen. Wat betreft salarisreductie hanteren de betrokken partijen een ‘progressieve staffel’, wat betekent: hoe hoger het salaris, hoe meer spelers en trainers inleveren. Dat loopt uiteen van 2,5 tot maximaal 20 procent. De aanbeveling van salarisreductie geldt in principe tot 1 januari 2021.

Trots

„Wij zijn op een gepaste wijze trots dat we in deze voor iedereen bizarre, moeilijke en onrustige tijden toch collectieve afspraken hebben kunnen maken met de vakbonden over noodmaatregelen voor het betaald voetbal", zegt directeur Serge Rossmeisl van de FBO. „Het geeft aan dat iedereen binnen de voetballerij zich volledig bewust is van de ernst van de crisis en de gevolgen. Daarnaast bewijst deze regeling dat het betaald voetbal de verantwoordelijkheid neemt om eerst naar zichzelf te kijken, bij het nemen van noodzakelijke maatregelen."

https://twitter.com/KNVB/status/1258135570171277316

De bond liet eerder op donderdag weten het verschrikkelijk te vinden als er met ingang van het nieuwe seizoen niet voor een publiek gevoetbald kan worden. „Dit zou namelijk ten koste gaan van de sportbeleving van miljoenen fans en kijkers. Bovendien zou het voor de bedrijfstak betaald voetbaal opnieuw een hele zware financiële klap betekenen.”

De KNVB berekende dat de clubs minimaal 300 miljoen euro aan inkomsten mislopen doordat dit seizoen voortijdig is beëindigd. Het ziet ernaar uit dat de stadions ook komend seizoen nog maanden gesloten zullen blijven voor het publiek, waardoor de schade voor de clubs nog groter wordt. De KNVB heeft de overheid om hulp gevraagd, maar benadrukte dat het Nederlandse profvoetbal eerst zelf financiële offers zal moeten brengen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.