Redactie Metro
Redactie Metro Sport 10 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

Nog altijd aan de top, maar Van der Breggen en Blaak stoppen ermee

De wielrensters Anna van der Breggen en Chantal Blaak hebben hun afscheid aangekondigd. Beide wielrensters draaien nog altijd mee in de wereldtop, maar gaan binnenkort verder als ploegleider.

De oud-wereldkampioenen gaan nog een jaar door, maar stoppen daarna. Van der Breggen doet dat na de Olympische Spelen van Tokio, Blaak zwaait in het voorjaar van 2022 af. Ze gaan daarna beiden verder als ploegleider bij SD Worx, het huidige Boels-Dolmans.

Minder motivatie

„Ik blijf bij de ploeg, maar dan niet in de rol van renster, maar als ploegleidster”, zei Van der Breggen tegen de NOS. „Ik voel nog echt de motivatie voor de Spelen, maar al ietsje minder voor andere wedstrijden. En dat moet je wel hebben als topsporter. Als je die motivatie niet meer vanuit het diepste voelt, dan ben je niet op je best.” Van der Breggen pakte in 2016 op de Spelen van Rio goud in de wegwedstrijd. Twee jaar later veroverde ze ook de regenboogtrui bij de WK in Oostenrijk. Van der Breggen won daarnaast zo’n beetje alle klassiekers.

Nog altijd aan de top, maar van der Breggen en Blaak stoppen ermee
Anna van der Breggen pakte in 2016 op de Spelen van Rio goud in de wegwedstrijd. | Foto: ANP

Blaak, tweevoudig Nederlands kampioen, was in 2017 de beste op de WK in Noorwegen. „Ik fiets al vanaf m’n 18e, ik heb veel bereikt en mooie dingen meegemaakt”, zegt de Rotterdamse. „Op een gegeven moment is het tijd voor iets anders. De vraag is altijd: wanneer stop je? Ik denk dat dit wel een mooi moment is.”

Nog altijd aan de top, maar van der Breggen en Blaak stoppen ermee
Chantal Blaak, tweevoudig Nederlands kampioen, was in 2017 de beste op de WK in Noorwegen. | Foto: ANP

Nog één keer pieken

Van der Breggen en Blaak rijden voor Boels-Dolmans, de sterke Nederlandse vrouwenploeg die vanaf komend seizoen SD Worx heet. Ze willen beiden volgend jaar nog één keer pieken op de Spelen van Tokio. Blaak rijdt daarna ook nog de klassiekers in het voorjaar van 2022, maar stapt vervolgens net als Van der Breggen in de ploegleidersauto.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.