Redactie Metro
Redactie Metro Sport 20 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

BigGym wil echt heel graag open en vraagt rechter om duidelijkheid

Fitnessketen BigGym wil duidelijkheid over wanneer er weer binnen gesport mag worden en is naar de rechter gestapt.

De keten met twintig sportscholen door heel Nederland stond woensdag in de rechtbank in Den Haag tegenover de Nederlandse staat om zo te proberen een antwoord te krijgen. „Een goede motivering om de scholen dicht te houden ontbreekt”, licht de advocaat van BigGym tijdens het kort geding toe. De keten zegt klaar te zijn voor verantwoord binnensporten, met inachtneming van alle hygiënemaatregelen.

Getroffen gyms

Premier Mark Rutte zei dinsdagavond tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen dat hij hoopt dat het eerder kan, maar vooralsnog moeten alle fitnesscentra in Nederland gesloten blijven tot 1 september. „Deze situatie schreeuwt om een oplossing.” Volgens hem zijn in het hele land 4000 ondernemingen getroffen, met in totaal zo’n 3,2 miljoen leden.

Volgens de advocaat baseert de overheid zich op „theoretische risico’s” die bovendien niet voldoende worden uitgewerkt. Daarnaast wijst BigGym naar het buitenland. In diverse Europese landen zijn de sportscholen alweer open of gaan ze dat binnenkort. En je kunt natuurlijk thuissporten, of buiten, maar wanneer je gewend bent aan je dagelijkse gymroutine met al je fitte matties, komen de eenzame muren thuis nu wel op je af, of ken je het park inmiddels van buiten tot buiten.

Landsadvocaat

Landsadvocaat Reimer Veldhuis zei in een reactie zich te realiseren dat de maatregelen ingrijpend zijn. „Maar de risico’s kunnen niet onderschat worden. Er is nu ruimte voor beperkte versoepelingen, maar die kunnen alleen stap voor stap plaatsvinden.” Het vonnis spreekt de rechtbank binnen twee weken uit.

Druppelwolken in gym

Het kabinet baseert zich op de adviezen van de wetenschappers in het Outbreak Management Team. Het OMT noemt de risico’s van buitensporten volgens de landsadvocaat „beheersbaar”. Maar bij binnensporten zijn er meer onzekerheden, vervolgt hij. Zo kunnen de druppelwolken die ontstaan als mensen uitademen en zeker als ze hijgen door sporten, meer blijven hangen. Ook het ventilatiesysteem zou een risico kunnen zijn, net als sportmaterialen die door veel mensen aangeraakt worden.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.