Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Sport 1 apr 2020 / 10:45 uur

Boek ‘Appie’ Nouri komt binnen op nummer 1

Het boek Abdelhak Nouri: een onvervulde droom is woensdag op nummer 1 binnengekomen in De Bestseller60 van stichting CPNB.

Het werk over de jonge Ajacied uit Amsterdam kreeg vorige week een uitzending lang aandacht in de laatste week van De Wereld Draait Door. Onder meer Abdelhaks boezem- en voetbalvrienden Donny van de Beek, Frenkie de Jong en Steven Bergwijn schoven aan bij presentator Matthijs van Nieuwkerk. Nour, ‘Appie’ in de volksmond, zakte op 8 juli 2017 tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen in elkaar. Niet veel later werd duidelijk dat hij een hartstilstand heeft gehad met ernstige hersenschade tot gevolg. Nouri gold als een van de grootste talenten van Ajax en was al snel een lieveling van het publiek. Tot waar zijn talent zou reiken, zullen we echter nooit weten.

Ook belangrijk in deze tijd

Van het boek zijn momenteel 42.500 exemplaren in druk. Het is binnen alle verkoopkanalen in Nederland het bestverkochte boek van het moment. Schrijver is Khalid Kasem, ook vriend en advocaat van de familie Nouri. „Het vervult mij met trots dat het verhaal van Abdelhak Nouri door zoveel mensen wordt gelezen”, zegt Kasem. „Dat zijn fantastische karakter en de liefdevolle mensen die hem omringen worden gezien. Abdelhaks motto is altijd geweest dat je niet veel hoeft te bezitten om veel te kunnen geven, een blijk van aandacht kan de wereld betekenen voor een ander. Juist in deze tijd is dat een boodschap die we niet vaak genoeg kunnen horen.”

Boek 'Appie' Nouri komt binnen op nummer 1
Een muurversiering met Abdelhak Nouri. | Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Nouri’s familie reageert via Overamstel Uitgevers: „Wij als familie zijn heel dankbaar voor alle hartverwarmende reacties van lezers. Het doet ons goed dat het verhaal van Abdelhak – een verhaal van verbinding en betrokkenheid – gelezen wordt. Wij zijn heel blij dat Een onvervulde droom het bestverkochte boek van Nederland is geworden.”

Migrantengezin

Abdelhak Nouri: een onvervulde droom vertelt het verhaal vanuit zijn perspectief, en dat van de familie en vrienden van Abdelhak, onder wie de eerdergenoemde Donny van de Beek, Steven Bergwijn en Frenkie de Jong. Het is een ontroerend en soms verbijsterend boek over de lange weg die de familie Nouri als migrantengezin heeft afgelegd, over de droom die de familie verwezenlijkt zag in het onmiskenbare talent van hun zoon Abdelhak. Het is het verhaal van Abdelhak als voetballer en als mens, en tevens een verhaal over de band met Ajax, over verdriet, hoop, geloof en verbinding in tijden van tegenslag.

Eerder bracht Henk Spaan al een boek over ‘Appie’ Nouri uit: Nouri, de belofte.

Reageer op artikel:
Boek ‘Appie’ Nouri komt binnen op nummer 1
Sluiten