Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 11 mrt 2020 / 16:00 uur

PSV gooit het roer radicaal om met Schmidt

Bij PSV staat er komend seizoen voor het eerst in achttien jaar een buitenlandse trainer voor de selectie. Een heuse trendbreuk voor de Eindhovenaren.

Na clubiconen als Mark van Bommel, Phillip Cocu en Dick Advocaat heeft PSV ervoor gekozen om een frisse kracht van buitenaf aan te stellen als hoofdtrainer. Roger Schmidt is de aangewezen persoon om PSV naar nieuwe succes te leiden. Schmidt – die donderdag 53 jaar wordt – kwam als speler nooit verder dan het derde niveau van Duitsland, maar als trainer kan hij wel goede papieren overleggen. Zijn naam zal bij de gemiddelde Nederlandse voetbalvolger niet direct een belletje doen rinkelen, al hield hij hier al eens goed huis.

Schmidt is in Nederland het meest bekend als trainer van RedBull Salzburg, waarmee hij zes jaar geleden Ajax vernederde in de Europa League. In Amsterdam werd het maar liefst 0-3 en in Oostenrijk deed zijn ploeg het nog eens dunnetjes over met een 3-1 zege. En onverdiend was het allerminst. Ajax verloor in de voorbije twintig jaar vaak in Europa van ploegen die op voorhand als minder werden beschouwd, maar daarbij werd het nooit zo overklast op voetbaltechnisch vlak als door de ploeg van Schmidt. De trainer liet zijn elftal powervoetbal spelen met veel kracht, durf en snelheid. Een van de uitblinkers in zijn ploeg was de toen pas 21-jarige Sadio Mané, die nu een absolute wereldster is bij Liverpool.

Cashen in China

Schmidt maakte in die tweekamp dusdanig veel indruk, dat hij volgens de geruchten in 2017 topfavoriet was om de opvolger van Peter Bosz te worden bij Ajax en hij werd zelfs genoemd als de nieuwe bondscoach van Oranje. De trainer had net een paar sterke jaren bij Bayer Leverkusen achter de rug en besloot ervan te profiteren door te kiezen voor het miljoenencontract dat de Chinese club Beijing Sinobo Guoan hem voorschotelde. Financieel gezien hoeft Schmidt zich dus nooit meer zorgen te maken en dat maakt dat hij nu voor een project kan kiezen dat hem het meest aan het hart gaat. Zodoende wist PSV enkele andere grote clubs, zoals AC Milan en Fenerbahçe af te troeven in de strijd om zijn handtekening.

Dat toont aan dat PSV op alle gebieden koers wil veranderen. Niet alleen staat er geen clubicoon voor de groep, maar ook moet het degelijke voetbal ingeruild worden voor de karakteristieke overrompelende powerstijl. Wat overigens ook niet onderschat mag worden is het temperament van de Duitser. In 2016 werd hij bij Leverkusen twee keer geschorst. In februari had hij een forse woordenwisseling met de vierde man dat hem een schorsing van vijf wedstrijden, waarvan twee voorwaardelijk. Toen hij een aantal maanden later zijn collega Julian Nagelsmann beledigde, mocht hij ook die twee andere duels vanaf de tribune toekijken.

Dergelijke uitbarstingen passen niet bij de nette club die PSV is. Dat is het enige dat Schmidt niet naar zijn hand zal mogen zetten. Na (vermoedelijk) twee droge jaren moet hij de Eindhovenaren vooral weer aan prijzen helpen. „Ik sta achter de eis van PSV dat de club altijd om de prijzen moet spelen. Mijn teams voetballen om te winnen, altijd.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
PSV gooit het roer radicaal om met Schmidt
Sluiten