Metro en ANP
Metro en ANP Sport 29 feb 2020 / 20:39 uur

Kramer stopt na een dag al met WK: ‘Soms is het gewoon te veel’

Met pijn in zijn grote schaatshart houdt Sven Kramer de WK allround in Hamar na de eerste dag voor gezien. „Het is een heftige tijd, als sportman wil je natuurlijk alles rijden, soms ook misschien tegen beter weten in. Het is gewoon soms te veel, ook voor Sven Kramer", zei de 33-jarige Fries in zijn Noorse hotel. Zijn seizoen is nu voorbij, aangezien hij zich voor de wereldbekerfinale komend weekeinde in Heerenveen niet heeft geplaatst.

Waarom ben ik hier?

„Natuurlijk heb ik in de afgelopen dagen soms gedacht: ‘waarom ben ik hier’? Maar je traint niet al die jaren voor slechts een paar wedstrijden. Ik rijd voor mijn gevoel toch al te weinig, door omstandigheden", doelde hij op zijn kwetsbare rug. „Ik heb vooraf een afweging gemaakt en gezegd: ‘oké, we gaan erheen en dan moet je ook de knop omzetten."

Kramer stond na twee afstanden slechts twaalfde in het klassement. Hij liet in de aanloop van de WK weten dat hij er met zijn hoofd eigenlijk helemaal niet bij was vanwege gezondheidsproblemen in de familie. „Daar ga ik ook nu verder niet op in. Ik begrijp dat er daardoor wordt gespeculeerd. Het gaat echter niet om mij. De mensen om me heen hebben er niet voor gekozen om een beroemde sportman in de familie te hebben."

Kramer: „Twee weken geleden reed ik nog een fantastische vijf kilometer. Dat is ook niet weg, maar het staat onder druk nu. Als je vermoeid bent en je hebt het moeilijk, dan wegen de fysieke ongemakken tien keer zwaarder. Dan wordt het een optelsom en dat is jammer. Dat is moeilijk te accepteren."

Soort opluchting

Kramer gaf aan dat hij zelf in eerste instantie nog niet aan een afmelding voor de tweede WK-dag had gedacht. „Soms is het fijn als je in bescherming wordt genomen door je team. Dat is net gebeurd en ergens voelt het als een soort opluchting ofzo, maar leuk is het niet."

Kramer heeft er geen spijt van dat hij ondanks een heel zware en emotionele week aan het avontuur in Hamar is begonnen. „Achteraf kun je zeggen dat ik het niet had moeten doen, maar zo zit ik niet in elkaar. Als je ergens voor kiest, dan kiest je ervoor, met z’n allen. En dan gaan we ervoor en soms pakt het minder goed uit."

Patrick Roest

Na de eerste dag staat de Nederland Patrick Roest bovenaan in de stand. De Nederlandse kopman heeft voor de 1500 meter op zondag een marge van 1,07 seconden op Pedersen. De Japanner Seitaro Ichinohe, de winnaar van de 500 meter, staat derde in het klassement, op 2,04 seconden van Roest.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kramer stopt na een dag al met WK: ‘Soms is het gewoon te veel’
Sluiten