Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Sport 8 feb 2020 / 19:29 uur

‘Elfstedentocht straks alleen nog in geschiedenisboeken’

Een slechte voorspelling voor de schaatsliefhebbers die al jaren smachten naar de Tocht der Tochten. „Naar verwachting zal de Elfstedentocht op een gegeven moment alleen nog in de geschiedenisboeken te zien zijn.”

Dat stelde de organisatie Weeronline zaterdag. „De winter van de toekomst ziet er niet gunstig uit voor de Elfstedentocht. Het aantal ijsdagen met de hele dag vorst neemt geleidelijk af en het zal ook minder hard vriezen.” En daar krijg je dus geen Tocht der Tochten in Friesland meer mee…

8435 dagen geleden

Weeronline komt met de voorspelling op de dag dat het moet constateren dat ook deze winter, de 23e winter achter elkaar, de Elfstedentocht mijlenver weg is en zo goed als zeker niet wordt verreden. Het was zaterdag 8435 dagen geleden dat Henk Angenent in 1997 winnend over de finish ging en duizenden Nederlanders na 200 kilometer hun felbegeerde kruisje bemachtigden. De periode dat we het zonder Elfstedentocht moeten doen was al van recordlengte en wordt alsmaar langer.

‘Elfstedentocht straks alleen nog in geschiedenisboeken’
Een toerrijder (1997) kust het ijs. Niet aan de Elfstedenfinish, maar al in Dokkum. | Foto: ANP

„De huidige winter grossiert in (te) zacht weer en met het vooruitzicht naar de rest van de maand zal niemand het idee hebben dat er überhaupt nog kans is”, meldt Weeronline. „Om de Elfstedentocht te kunnen houden moet op de hele route 15 centimeter ijs liggen. Zelfs schaatsen op een ondergelopen weiland hoeven we niet te verwachten.”

Vorig jaar kon er nog wel tijdelijk even geschaatst worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Elfstedentocht straks alleen nog in geschiedenisboeken’
Sluiten