Metro en ANP
Metro en ANP Sport 18 dec 2019 / 20:59 uur

Wielrenner Van der Poel Sportman van het Jaar

Wielrenner Mathieu van der Poel is gekozen tot Sportman van het Jaar. De alleskunner op de fiets won dit jaar de wereldtitel veldrijden, de Europese titel mountainbiken en de wegklassiekers Amstel Gold Race en Dwars door Vlaanderen.

De 24-jarige Van der Poel kreeg op het Sportgala in de Amsterdamse AFAS Live de meeste stemmen van de sporters en de vakjury. Hij won de verkiezing van voetballer Virgil van Dijk en Formule 1-coureur Max Verstappen.

Onverslaanbaar

De zoon van oud-wielrenner Adrie van der Poel en kleinzoon van de dit jaar overleden Franse wielerheld Raymond Poulidor was niet aanwezig om de bijbehorende Jaap Eden Trofee in ontvangst te nemen. Hij is in voorbereiding op een druk weekeinde veldrijden.

Van der Poel was vorige winter onverslaanbaar in het veld. Hij bekroonde zijn topseizoen met de regenboogtrui in het Deense Bogense. De overstap naar de weg ging gepaard met indrukwekkende overwinningen, waarbij die in de Amstel Gold Race de meeste bewondering oogstte. Vanuit ogenschijnlijk geslagen positie spurtte hij in de laatste kilometer iedereen nog voorbij.

Wielrenner Van der Poel Sportman van het Jaar
Mathieu van der Poel, sportman van het jaar 2019 spreekt vanaf een scherm tijdens het NOC*NSF Sportgala in AFAS Live. / ANP

Trots

„Helaas kon ik er vanavond niet bij zijn. Ik ben wel trots op deze prijs. Zeker omdat ik het moest opnemen tegen twee grote namen in de sport", zei Van der Poel in een videoboodschap. „2019 was een ongelooflijk mooi jaar. Ik hoop dat 2020 net zo mooi of zelfs nog mooier wordt. Ik wil iedereen bedanken die op mij gestemd heeft."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wielrenner Van der Poel Sportman van het Jaar
Sluiten