Metro en ANP
Metro en ANP Sport 18 dec 2019 / 21:34 uur

Atlete Hassan gekozen tot Sportvrouw van het Jaar

Atlete Sifan Hassan is gekozen tot Sportvrouw van het Jaar. Ze was dit jaar de ster op de WK atletiek in Doha met wereldtitels op de 1500 meter en 10.000 meter.

De 26-jarige Hassan kreeg bij het Sportgala in de Amsterdamse AFAS Live de meeste stemmen van de sporters en de vakjury. Ze won de verkiezing van wielrenster Annemiek van Vleuten en shorttrackster Suzanne Schulting, die vorig jaar de eretitel in de wacht sleepte.

De atletiekbaan

Hassan was niet aanwezig om de bijbehorende Jaap Eden Trofee in ontvangst te nemen. Ze is momenteel in de Verenigde Staten voor afrondende gesprekken met een nieuwe coach.

Hassan heerste afgelopen jaar op de atletiekbaan. Naast haar unieke dubbel goud op de WK liep de geboren Ethiopische wereld- en Europese records op diverse afstanden. Ook de 3.51,95 waarmee ze wereldkampioene werd op de 1500 meter is een Europees record.

Benarde situatie

Ze kwam tijdens de WK in Doha in een benarde situatie door de schorsing van haar trainer Alberto Salazar wegens het overtreden van dopingregels. Hassan voelde zich gedwongen voor zichzelf op te komen en iedereen duidelijk te maken dat zij haar sport op een eerlijke, schone manier bedrijft.

„Wow, ik ben echt hartstikke blij", zei Hassan in een videogesprek. „Dit betekent heel veel voor mij. Het is jammer dat ik er niet bij kan zijn. Ik wil mijn manager, coach en fysiotherapeut bedanken. 2019 was een fantastisch jaar voor mij. Ik hoop dat 2020 ook fantastisch wordt."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Atlete Hassan gekozen tot Sportvrouw van het Jaar
Sluiten