Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 16 nov 2019 / 21:35 uur

Oranje plaatst zich voor het EK ondanks matige wedstrijd

Een hele moeizame interland van het Nederlands elftal op bezoek bij Noord-Ierland is plaatsing voor het EK 2020 een feit. Na twee hoofdtoernooien te hebben gemist, is Oranje er dus weer bij.

Met Steven Berghuis op rechtsbuiten, Ryan Babel als spits en Joël Veltman als rechtsback als grootste verrassingen begon Nederland in Belfast. Het begin was voor de thuisploeg, vooral doordat doelman Jasper Cillessen veel te veel tijd nam bij het wegtrappen van de bal, waarna hij al het geluk had dat de bal niet binnenviel. De tegenreactie kwam na negen minuten. Na een fraaie combinatie over links caramboleerde de bal via Berghuis tegen de lat. Ook Babel en Quincy Promes stichtten gevaar met schoten.

Strafschop à la Stam

Na een halfuur kregen de Noord-Ieren dé kans op de openingstreffer. De bal werd van dichtbij tegen de arm van Veltman aangeschoten, waarna de scheidsrechter naar de stip wees. Steven Davis mocht aanleggen, maar hij mikte de bal hoog over. Oranje kwam vervolgens amper in de buurt van het vijandelijke doel, al werd er op slag van rust nog wel een treffer van Matthijs de Ligt afgekeurd, omdat Babel de keeper hinderde.

Toch leek het die lijn van de laatste minuut wel door te kunnen trekken na rust. Voor het eerste lukte het Nederland om de thuisploeg wat langer vast te zetten op de eigen helft. Tot veel kansen leidde dat niet, al kon Babel na een lange aanval een keer op doel koppen. Het leek erop dat het elftal weinig risico wilde nemen, wetende dat een gelijkspel genoeg was voor kwalificatie.

Slotoffensief

Het gevolg was een tweede helft met heel weinig kansen of andere spectaculaire momenten. Oranje kwam wel een aantal in de vijandelijke zestien, maar steeds lag de bal net niet lekker om de trekker over te halen. In de slotfase zette Noord-Ierland nog een keer aan, maar het leverde niets op.

Reageer op artikel:
Oranje plaatst zich voor het EK ondanks matige wedstrijd
Sluiten