Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 8 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Fans Brescia steunen racisme tegen eigen spits Balotelli

Internationaal oogste Mario Balotelli veel lof nadat hij dit weekend van het veld afliep toen fans van Hellas Verona hem racistisch bejegende. De fanatieke aanhang van zijn eigen club Brescia vindt de actie van de spits echter getuigen van weinig karakter.

Het bestuur van Hellas Verona gaf een van de fanatieke leiders van het vak, Luca Castellini, een stadionverbod tot en met 2030. Castellini sprak zich op de radio ook op niet misverstane wijze uit over Balotelli: „Balotelli is enkel Italiaans door zijn identiteitskaart, maar hij zal nooit helemaal Italiaans kunnen zijn.”

De 36-voudig Italiaans international werd in het interview ook meermaals ‘neger’ genoemd door Castellini. Toch scharen de Brescianen zich achter de actie van de rivaliserende fans.

Minder irritant

„Als Balotelli niet klaar was om het op te nemen tegen de fans van Verona, had hij dat moeten zeggen, en zijn plaats moeten laten aan iemand die minder irritant is", zo klinkt het in een statement van de Ex-Curva Nord. „Niemand van ons zou het zich aangetrokken hebben, integendeel zelfs.”

En daar blijft het niet bij. Balotelli wordt arrogantie verweten. „We twijfelen er niet aan dat Balotelli een Italiaan is, maar de arrogantie die hij constant uitstraalt is onvergeeflijk. Zijn beruchte capriolen zijn maar al te bekend. Wat er voor ons meer toe doet, is opoffering, passie, respect, motivatie, zweten voor het shirt. Dingen die hem onbekend lijken.”

Beroofd van hun vrijheid

Daarna wordt er steun betuigd aan de in hun ogen ten onrechte gestrafte Castellini. „De verklaringen van één van de leiders van de harde kern van Verona kan de heksenjacht van de media en andere instellingen niet rechtvaardigen. We veroordelen elke provocatie die vijandig of discriminerend is, maar willen ook onze solidariteit uitspreken tegenover zij die zich opnieuw beroofd zien van hun vrijheid. Deze keer was het zelfs niet door de autoriteiten, maar door zijn eigen club.”

„Hele supportersschares kunnen niet als racistisch beschouwd worden", zo vervolgt de Ex-Curva Nord. „Maar racisme bestaat wel en wordt vaak gebruikt om paniek te creëren binnen de publieke opinie. Deze taal wordt meer en meer gebruikt door politieke figuren, maar natuurlijk denkt niemand eraan hen te verbannen.”

Lukaku

De actie van de Brescia-fans is niet uniek. Eerder deden aanhangers van Internazionale hetzelfde, nadat fans van Cagliari zich racistisch tot de Inter-spits Romelu Lukaku richtte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.