Metro
Metro Sport 24 okt 2019 / 12:19 uur

Superster Hamilton: ‘Ik verbeter, net als goede wijn’

Lewis Hamilton (34) blijft de records en prijzen aaneenrijgen. Zondag kan de Britse coureur alweer zijn zesde wereldtitel in de Formule 1 grijpen.

De eerste van die kampioenschappen greep Hamilton in 2008 als 23-jarige, nu houdt hij de huidige jonge generatie met Max Verstappen en Charles Leclerc op ruime achterstand. Zijn prestatiecurve vergelijkt hij met die van de kwaliteit van wijn. „Ik ben geen kenner op het gebied van wijnen, maar ik heb gehoord dat een goede wijn met de jaren beter wordt. Als ik naar mijn resultaten en consistentie kijk, denk ik dat mijn niveau hoger is dan twee, drie, vier of vijf jaar geleden”, zo vertelt hij tijdens een korte een-op-een met Metro. „Net als goede wijn verbeter en groei ik. Niet alleen als coureur maar ook als mens.”

Als je wat verder vraagt, dan lijkt Hamilton zich wel te realiseren dat die groei eindig is. „Sommige coureurs stopten op hun veertigste. Ik weet niet wat de fysieke grenzen zijn, maar ik denk dat als de tijd daar is mijn reactiesnelheid afneemt. Op dit moment houd ik van wat ik doe en kan ik mijn leven er niet zonder voorstellen. Zolang ik er plezier in heb en kan voortzetten wat ik nu doe ga ik ermee door. Ik ben mij er ook van bewust dat er maar twintig plekken in Formule 1 zijn en ik wil mijn stoel niet vasthouden uit egoïsme.”

Dominantie

Vooralsnog is er echter geen reden om zijn stoel op te geven, dat bewijst zijn dominantie wel. Zijn voorsprong op de nummer twee in de WK-stand en zijn Mercedes-collega Valtteri Bottas is aanzienlijk met maar liefst 64 punten. Het gat met Leclerc, Verstappen en Sebastian Vettel gaat ver over de honderd punten. Het maakt dat hij de absolute superster van de Formule 1 is.

En dat wordt beloond: zijn jaarinkomen wordt geschat op een astronomische 55 miljoen euro, terwijl hij op Instagram 13,2 miljoen volgers heeft; bijna vijf keer zoveel als Verstappen. „Beide voeten op de grond houden is moeilijk”, geeft Hamilton toe. Zijn omgeving moet ervoor zorgen dat hij niet naast zijn schoenen gaat lopen. „Ik ontmoette mijn beste vriend toen ik tien jaar oud was. Al mijn beste vrienden komen uit de periode vóór Formule 1. Zij kennen mij van vroeger, dus als zij mij zien veranderen kunnen zij mij helpen. Mijn familie is er ook vanaf het begin bij.”

Toch kan en wil hij zich niet helemaal afsluiten van zijn vergaarde sterrenstatus. „Ik zie berichten die mij diep ontroeren. Ik draag die allemaal met mij mee wanneer ik reis. Het helpt mij om te blijven doen wat ik doe. Ik had nooit gedacht dat ik zo’n aansluiting zou vinden bij de fans. Het heeft echt enorme invloed op mij. Als je over de hele wereld reist kan dat soms heel eenzaam zijn. De berichten en steun van de fans helpen mij om door te gaan. Ze inspireren mij om te verbeteren.”

Scenario’s

Wil Hamilton net als afgelopen jaar wereldkampioen worden tijdens de grand prix van Mexico, dan moet hij wel een behoorlijk gat slaan met Bottas. Als hij wint dan mag Bottas niet op het podium eindigen, tenzij Hamilton het punt voor de snelste ronde pakt. Mocht Hamilton zondag tweede worden, dan mag de Finse Bottas niet bij de eerste zeven finishen. Eindigt de koploper in het wereldkampioenschap nog een treetje lager, dan moet Bottas al negende worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Superster Hamilton: ‘Ik verbeter, net als goede wijn’
Sluiten