Metro en ANP
Metro en ANP Sport 20 okt 2019 / 10:25 uur

Keniaan Kipchumba wint marathon van Amsterdam

Vincent Kipchumba heeft de 44e editie van de marathon van Amsterdam gewonnen. De Keniaan finishte na 42,195 kilometer in het Olympisch Stadion in een tijd van 2.05.09.

Ondanks bijna ideaa loopwerk – een graadje of 11 en bijna geen wind – bleef Kipchumba boven het parcoursrecord, dat de Keniaan Lawrence Cherono vorig jaar op 2.04.06 zette.

Acht atleten in de kopgroep

Het duurde lang voordat de marathon vooraan tot ontbranden kwam. Tot 5 kilometer van de finish bestond de kopgroep nog altijd uit acht atleten, verdeeld over vier Kenianen en vier Ethiopiërs. Toen de Keniaan Elisha Rotich na 38 kilometer versnelde, dunde de groep snel uit en konden alleen nog Kipchumba, de Ethiopiër Solomon Deksisa en de Ethiopiër Betesfa Getahun mee.

Kipchumba zette vervolgens bij het uitkomen van het Vondelpark en vlak voor het binnenlopen van het Olympisch Stadion aan voor een beslissende demarrage. Deksisa arriveerde als tweede in 2.05.16, Rotich werd derde in 2.05.18.

Kipchumba werd vooraf niet tot de topfavorieten gerekend, maar de 29-jarige Keniaan was wel iemand om in de gaten te houden. Hij won begin dit jaar al de marathon van Wenen in 2.06.56.

Doelen bijstellen

De strijd om de zege speelde zich af ver voor Abdi Nageeye. Nederlands beste marathonloper kon de hoge verwachtingen niet waarmaken. Hij wilde meedoen om de winst en zijn Nederlands record aanscherpen, maar moest halverwege de wedstrijd zijn doelen al bijstellen. De geboren Somaliër had na 10 kilometer al moeite het hoge tempo bij te benen en liet geleidelijk aan de kopgroep gaan. Hij kwam uiteindelijk als negende binnen in 2.07.39, ruim boven zijn recordtijd van 2.06.17, die hij dit voorjaar in Rotterdam liep.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Keniaan Kipchumba wint marathon van Amsterdam
Sluiten