Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 31 okt 2019 / 13:49 uur

Duidelijke doelstelling Advocaat: Europees voetbal is een prijs

Dick Advocaat werd woensdag gepresenteerd als de nieuwe trainer van Feyenoord. Donderdag gaf hij voor het eerst een training en aansluitend een persconferentie.

Opvallend op de training was de terugkeer van Jan-Arie van der Heijden. Afgaande op de trainingsvorm speelde de centrale verdediger in de basisploeg. De Nederlander was sinds de komst van Edgar Miguel Ié en miljoenenaanwinst Marcos Senesi verdreven naar de beloften door Jaap Stam, maar Advocaat is een andere mening toegedaan.

Communicatie

Ook tijdens het perspraatje liet Advocaat doorschemeren dat Van der Heijden wel eens terug zou kunnen keren in het eerste, aangezien de twee aanwinsten nog geen Nederlands of Engels spreken. „Ik ben een beetje geschrokken van het communiceren met elkaar. Binnen het voetbal begrijpt iedereen alles zeggen ze weleens, maar dat is de voorbije weken niet gebleken. Dus het zou goed kunnen dat ik teruggrijp naar de basis."

Maar de matige communicatie komt volgens Advocaat niet alleen door de taalbarrières. „Het is een beetje een stille groep", zo concludeerde hij. „Het mag wat mij betreft best wel wat actiever. Zeg eens wat tegen elkaar als het niet goed gaat. Maar waarschijnlijk is dat, om een vervelend woord te gebruiken, een ‘proces’. Ik ben er wel van geschrokken. Dat moet ik zien te activeren."

Achter Jaap Stam

Advocaat was tijdens zijn eerste ontmoeting met de groep zelf dan ook wél uitgesproken. „Ik heb de spelers verweten dat ze wel hebben geroepen achter Jaap Stam te staan, maar dat niet hebben laten zien. Hadden ze dat wel gedaan dan had mijn voorganger waarschijnlijk niet hoeven te vertrekken."

Ook had hij kritiek op de instelling tijdens de Klassieker van afgelopen zondag, die met 4-0 verloren werd. „Bij balverlies moet je altijd zorgen dat je het volgende duel wint, maar tegen Ajax hebben ze alleen maar achter de bal aangelopen. Dat moet je ten koste van alles zien te voorkomen. Uiteindelijk zijn ze door Ajax gespaard, dat mag natuurlijk niet. Het is bijna onwerkelijk dat je zo weggezet wordt als Feyenoord."

Een seizoen

Advocaat maakte verder duidelijk dat hij alleen dit seizoen in dienst zal zijn van de Rotterdamse club. Daarin is zijn doelstelling duidelijk. „We moeten prijzen halen en een prijs is Europees voetbal. Hoe, dat maakt niet uit. Het zal een lang gevecht worden, want we liggen een flink aantal punten achter. Ik wil in ieder geval weer zorgen dat er een elftal staat dat zelf het initiatief zal nemen."

Reageer op artikel:
Duidelijke doelstelling Advocaat: Europees voetbal is een prijs
Sluiten