Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 12 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Dolle vreugde in Kenia na historische marathon Kipchoge

Eliud Kipchoge is de eerste atleet ooit die een marathon heeft afgelegd onder de 2 uur. De 34-jarige Keniaanse wereldrecordhouder liep de 42,195 kilometer tijdens een speciale aanval, de 1:59 Challenge, in 1.59,40.

Kipchoge legde de klassieke afstand af in het Prater in Wenen. De 34-jarige Keniaan liep een parcours over de Hauptallee in de Oostenrijkse hoofdstad en kreeg tijdens de door Ineos gefinancierde 1:59 Challenge, hulp van 41 gangmakers, verdeeld in groepen van zeven.

De nieuwe toptijd die Kipchoge heeft neergezet, geldt niet als nieuw wereldrecord. De race is vanwege onder meer de vele ‘hazen’ niet erkend door de internationale atletiekfederatie. Het wereldrecord zette de Keniaan tijdens de marathon van Berlijn van 2018 op 2.01.39. Bijna twee volle minuten trager dus dan zijn tijd van zondag.

Volksfeest

Toch is het een historische prestatie. Op grote schermen in zijn thuisland Kenia werd de loop dan ook uitgezonden. Daar vond een waar volksfeest plaats vanaf de laatste honderden meters, toen duidelijk werd dat het voor hem niet meer mis kon gaan.

„Ik wil zo veel mogelijk mensen inspireren en laten zien dat er geen grenzen bestaan, als je maar wil", zei Kipchoge na afloop. De olympisch kampioen van 2016 en wereldrecordhouder kreeg tijdens zijn 1:59 Challenge in Wenen de steun van 41 hazen die elkaar afwisselden. „De tempomakers waren absoluut fantastisch. Deze 41 atleten horen bij de beste atleten in de wereld", dankte Kipchoge zijn helpers. "We hebben samen geschiedenis geschreven."

Kipchoge wil met zijn speciale recordpoging vooral het positieve van de sport benadrukken. „Ik wil het een schone en spannende sport maken."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.