Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Sport 3 sep 2019 / 16:59 uur

Transferperiode: kassa voor de Eredivisie

De Nederlandse Eredivisie houdt na de transferperiode het meeste geld over van alle Europese competities.

De Eredivisie heeft in de afgelopen transferperiode historische cijfers gescoord. De Nederlandse voetbalclubs gaven 111,9 miljoen euro uit, maar vulden de kassa’s zelf met 365,23 miljoen euro. Het positieve saldo van 253,33 miljoen euro is meer dan in alle andere Europese voetbalcompetities. Tot die conclusie komt Voetbal International op basis van cijfers van Transfermarkt.de.

Portugees supertalent

De enige andere competitie die boven de 200 miljoen euro ‘plus’ uitkomt is Portugal (237,3 miljoen). Dat heeft grotendeels te maken met de overgang van het Portugese toptalent Joao Félix van Benfica naar het Spaanse Atlético Madrid (met een bedrag van 126 miljoen euro de hoogste transfer van de zomer). Andere competities met hoge groene cijfers zijn Ligue 1 (Frankrijk) met 163,46 miljoen euro, Championship (tweede niveau Engeland) met 159,35 miljoen euro en 2. Bundesliga (tweede niveau Duitsland) met 92,7 miljoen euro.

De Europese bedragen zijn in de vijf grootste competities duizelingwekkend. Door clubs uit Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk werd voor 5,5 miljard euro aan transfers uitgegeven. Dat is hoger dan ooit en veel meer dan vorig jaar (4,6 miljard euro).

Transferperiode: kassa voor de Eredivisie
Feyenoord presenteerde de Argentijnse verdediger Marcos Senesi. / Bas Czerwinski | ANP

Dat de Eredivisie zo positief scoort ligt – uiteraard – aan Ajax. Alleen met de verkoop van Frenkie de Jong aan Barcelona en Matthijs de Ligt aan Juventus kwam al twee maal 75 miljoen euro binnen. De Jongs bedrag kan via bonussen nog oplopen tot 86 miljoen euro. Ajax verkocht ook Kasper Dolberg en Daley Sinkgraven en haalde onder meer Quincy Promes, Edson Álvarez, Razvan Marin en Lisandro Martínez. Onderaan de streep bleef 148,05 miljoen euro over. Ajax haalde van alle Europese clubs zo het meest positieve resultaat, gevolgd door Benfica, Chelsea, Hoffenheim en Atlético Madrid.

Record in Eindhoven

In Nederland scoren de clubs sowieso positief. PSV houdt, onder meer na een voor Eindhovense begrippen recordtransfer van 40 miljoen euro (Lozano naar Napoli), 28,1 miljoen over. FC Groningen (14,3 miljoen euro), AZ (14 miljoen euro) en Feyenoord (11,7 miljoen euro) volgen.

Transferperiode: kassa voor de Eredivisie
Bron: ANP

Meer transfers dan ooit

Ook het aantal transfers de afgelopen zomer gaat bij de KNVB als record de boeken in. De Nederlandse voetbalbond noteerde maandagavond bij het sluiten van de markt 670 transfers. Dit betrof 260 transfers binnen eigen grenzen, 233 spelers kwamen van een buitenlandse club en 177 voetballers gingen een buitenlands avontuur aan. Zelfs tijdens het voetbalgala van de Telegraaf gingen de onderhandelingen maandagavond laat nog door. De laatste deal werd om 23.15 uur gesloten, drie kwartier voor de deadline. Toen werd de handtekening voor de Belg Mike Trésor Ndayishimiye gezet en verhuisde hij op huurbasis van NEC naar Willem II.

Transferperiode: kassa voor de Eredivisie
Doan Von Hau (links), Vietnamese 'Fries'.

Vietnamese verrassing

Hele andere maar ook mooie cijfers, scoorde SC Heerenveen. De Friese club presenteerde Doan Van Hau, de allereerste Vietnamees op de Nederlandse velden. Van Hau wordt gehuurd van FC Hanoi. Wat de komst van de 20-jarige Aziaat Heerenveen meteen opleverde? Een verdubbeling van het aantal mensen dat de Facebookpagina van de club een like heeft gegeven (78.000 naar 155.000). Bijna alle likes kwamen uit Vietnam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Transferperiode: kassa voor de Eredivisie
Sluiten