Metro en ANP
Metro en ANP Sport 29 sep 2019 / 15:02 uur

Hongerklop nekt Mathieu van der Poel bij WK wielrennen

Mads Pedersen heeft verrassend de wereldtitel op de weg veroverd bij de WK wielrennen in Yorkshire.

De Deen was na ruim 260 kilometer de snelste van een kopgroep van drie man, waar verder de Italiaan Matteo Trentin (tweede) en de Zwitser Stefan Küng (derde) deel van uitmaakten.

Hongerklop

Mathieu van der Poel zat ook lange tijd goed van voren, maar de Nederlandse favoriet moest in de laatste ronde op 13 kilometer van de finish door een hongerklop lossen uit de kopgroep. Pedersen is de eerste Deense wereldkampioen op de weg. Joop Zoetemelk blijft de laatste Nederlander die de titel bij de mannen pakte, in 1985.

Het peloton vertrok zondagochtend 20 minuten later dan gepland vanuit Leeds, in de wetenschap dat vanwege het slechte weer twee hellingen waren geschrapt. Met name het wegvallen van de klim van Grinton Moor zorgde ervoor dat een lastig punt, waar ook de zijwind een rol zou kunnen spelen, ontbrak. De kopgroep, met onder anderen de Ecuadoraan Richard Carapaz, de Sloveen Primoz Roglic en de Colombiaan Nairo Quintana, kreeg nooit meer dan 4 minuten voorsprong.

Gilbert en Valverde geven op

Bij het ingaan van de eerste van negen lokale rondes bedroeg de voorsprong nog ruim 1,5 minuut. Kort voor het passeren van de finishlijn ging Philippe Gilbert hard onderuit. De Belg moest opgeven. Datzelfde gold even later voor de Spaanse titelverdediger Alejandro Valverde. Van der Poel raakte wegkapitein Sebastian Langeveld, betrokken bij de val van Gilbert, en Jos van Emden (werk gedaan) kwijt.

Mike Teunissen meldde zich een kilometer of 50 voor de finish voorin bij een select groepje vluchters. Het leek een ideale situatie voor Van der Poel, die met name de Belgen zag jagen op de koplopers. Tot Teunissen het vooraan niet vol hield. Meteen ging de Nederlandse kopman zelf. Samen met Trentin snelde Van der Poel naar voren, waar de Italiaan Gianni Moscon al reed met Küng en Pedersen.

De ogen waren gericht op Van der Poel, maar 13 kilometer voor het einde kon hij het tempo niet meer bijbenen en kwam hij zelfs nauwelijks nog vooruit. De beste kaarten leken in de sprint voor Trentin, maar Pedersen bleef hem verrassend voor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hongerklop nekt Mathieu van der Poel bij WK wielrennen
Sluiten