Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 28 sep 2019 / 07:09 uur

Eekhoff verliest wereldtitel: Gevoel duurde slechts 15 minuten

Hij viel, had zijn schouder uit de kom, liet deze terugzetten, moest kilometers achtervolgen, werd wereldkampioen, maar moest de wereldtitel alsnog inleveren. Het was emotionele rollercoaster met een dramatisch einde voor Nils Eekhoff.

De Nederlander dacht vrijdag na een sprint met zeven beloftenwereldkampioen wielrennen te worden in Yorkshire. Na een kwartier werd echter bekend dat de jury beelden ging terugkijken, om hem een uur na de finish te diskwalificeren. De 21-jarige zou bij het terugkeren na zijn valpartij te lang achter de auto hebben gereden.

De diskwalificatie zorgt voor veel woede bij de wielervolgers, die vinden dat Eekhoff overdreven hard gestraft wordt en dat het inconsequent is vergeleken met eerdere beslissingen.

Koude douche

„Bijzonder teleurstellend, dit voelt als een koude douche", zei Thorwald Veneberg, algemeen directeur van wielerbond KNWU, kort na de beslissing. „Ik begrijp dat je niet achter een auto mag terugkomen, maar dat hebben vandaag wel meer renners gedaan. Het zou beter zijn als je meteen met videobeelden beslist dat een renner eruit moet. Ik weet ook niet waarom dat niet gebeurde. Waarschijnlijk is nu pas een besluit genomen na protest van een ander team. Dat is moeilijk te verkroppen Ik vind het niet sportief."

Na alles te hebben verwerkt, kwam Eekhoff zelf ook met een verklaring. „Wereldkampioen! Dat gevoel… Maar het duurde slechts vijftien minuten. Ik begrijp de regels, maar ik ben van mening dat deze straf ongepast is. Geen idee wat de UCI nu voor lijn trekt. Daar ben ik benieuwd naar. Voorlopig overheerst dat ik deze beste vijftien minuten uit mijn leven nooit zal vergeten. Ik kom terug!"

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eekhoff verliest wereldtitel: Gevoel duurde slechts 15 minuten
Sluiten