Quincy Brouwer
Quincy Brouwer Sport 20 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

Dit weekend is het NK Rubiks kubus oplossen

Speedcuben: het zo snel mogelijk oplossen van een Rubiks kubus, is een sport die steeds populairder wordt in Nederland. Dit weekend wordt het Nederlands Kampioenschap gehouden in Veenendaal. 

De interesse voor de sport wordt steeds groter, zegt Sandra de Geeter, voorzitter Speedcubing Nederland. „Aan het eerste NK in 2005 deden vierentwintig mensen mee, dit jaar hadden we plaats voor tweehonderdvijftig deelnemers en we zitten helemaal vol.”

Qua leeftijd is er veel verschil onder de deelnemers. De jongste speedcuber wordt tijdens het toernooi zes en de oudste is achtenvijftig.

Toch hebben de cubers veel gemeen, zegt Geeter. „Het zijn bijna allemaal slimme jongens, echte bèta’s. De meeste doen iets als wiskunde, econometrie of iets in de ICT.”

Maar je hoeft geen Einstein te zijn om te speedcuben stelt Geeter, die zelf op latere leeftijd viel voor de sport. Ze is ervan overtuigd dat iedereen het oplossen van een gewone kubus kan leren. Maar dat geldt niet voor het geblinddoekt oplossen van een kubus, een speciale discipline binnen de sport die ook onderdeel uitmaakt van het NK .„Veel hele goede speedcubers kunnen niet blind cubenJe moet er enorm goed geheugen voor hebben en goed kunnen visualiseren hoe je de kubus gaat oplossen. Zoiets valt niet te leren, dat is aangeboren.”

Wereldster

Iemand met zo’n aangeboren talent is de 23-jarige Mats Valk uit Amsterdam. Hij is huidig Europees Kampioen speedcuben en had een tijd het wereldrecord voor het snelst oplossen van een Rubiks kubus in handen.

Als kind raakte hij gefascineerd door het oplossen van de vierkante puzzel. „In groep acht had mijn juf er een keer eentje meegenomen. Het leek mij een onmogelijke uitdaging, maar daarom wilde ik het juist leren. Mijn moeder had nog een instructieboek uit de jaren ’80 en zo heb ik het geleerd.”

En zo begon Mats aan een succesvolle carrière in de sport. Op de vraag of hij ervan kan leven reageert hij lacherig „Nee, ik ben gewoon student. Ik doe een studie econometrie”. Wel heeft Max sinds drie jaar een eigen lijn kubussen. Wat zijn kubussen anders maakt dan die van de speelgoedwinkel? „Het zijn wedstrijdkubussen, die kunnen sneller draaien. Zo maak je sneller slagen. Ook kun je zo afstellen. Sommige spelers willen hun kubus bijvoorbeeld heel los hebben.”

Voor nu kan Mats nog gewoon anoniem over straat, maar er staan nu al honderdduizend mensen op de wereldranglijst en die lijst groeit snel, dus wie weet is hij binnenkort wereldberoemd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.