Metro en ANP
Metro en ANP Sport 1 aug 2019 / 08:54 uur

‘Voetballers moeten verplicht 6 weken vrij zijn’

Profvoetballers moeten verplicht vier weken vrij krijgen aan het einde van het seizoen en tijdens de winterstop twee weken. Die aanbeveling kwam donderdag van de internationale spelersvakbond Fifpro, die al langer waarschuwt voor overbelasting van voetballers.

Uit een studie waarin de bond het speelschema van vijfhonderd toonaangevende profs heeft onderzocht, komt naar voren dat voetballers steeds meer wedstrijden moeten spelen en steeds minder tijd krijgen om te herstellen. Met als gevolg een grotere kans op blessures. „Wetenschappelijk onderzoek bevestigt dat de gezondheid van de spelers in gevaar is vanwege de overvolle speelkalender", aldus Theo van Seggelen, secretaris-generaal van Fifpro.

110.000 kilometer reizen

De Zuid-Koreaan Son Heung-min van Tottenham Hotspur spant de kroon: hij speelde afgelopen seizoen 78 wedstrijden en reisde meer dan 110.000 kilometers. Lasse Schöne van Ajax krijgt ook een aparte vermelding van Fifpro; de Deen had vorig jaar minder dan twee weken vakantie tussen het WK in Rusland en de eerste trainingsdag bij de Amsterdammers. De Braziliaanse doelman Alisson Becker van Liverpool speelde 72 wedstrijden en reisde 80.000 kilometer zonder een dag vrij in de winter. Hetzelfde gold voor de Senegalees Sadio Mané van Liverpool.

Alisson Becker van Liverpool speelde 72 wedstrijden. / Juan Ignacio Roncoroni | EPA

Vijf dagen rust tussen wedstrijden

Een andere belangrijke aanbeveling van Fifpro is dat de clubs vaker moeten voorkomen dat hun spelers minder dan vijf dagen rust hebben tussen wedstrijden. De bond geeft de Kroaat Ivan Rakitic van FC Barcelona als voorbeeld; hij speelde veruit de meeste van zijn 68 wedstrijden zonder de aanbevolen vijf dagen rust tussen twee duels. „Omdat die kalender zo overvol is, vragen de clubs steeds vaker hun spelers tot het uiterste te gaan terwijl ze niet goed uitgerust zijn. Dit betekent dat ze niet op hun best kunnen presteren. Profs hebben in de zomer en winter voldoende tijd nodig om lichamelijk én geestelijk tot rust te komen", aldus Van Seggelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Voetballers moeten verplicht 6 weken vrij zijn’
Sluiten