Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 28 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Komende 48 uur cruciaal voor het Nederlandse voetbal

Ajax, PSV, Feyenoord en AZ kunnen zich deze week ieder kwalificeren voor de Champions League of Europa League. Daarmee zouden ze het Nederlandse voetbal een grote dienst bewijzen.

Op de zogenaamde UEFA-coëfficiëntenranking kan Nederland namelijk een enorme slag slaan. Voor degenen die denken: ‘Wat is in hemelsnaam de UEFA-coëfficiëntenranking?’ hier een korte uitleg.

Europese tickets

De ranking wordt gebruikt bij het verdelen van de tickets voor de Europese competities. Des te hoger je als land staat op de UEFA-coëfficiëntenranking, des te meer ploegen je mag afvaardigen voor de Champions en Europa League.

De ranking is gebaseerd op prestaties van de clubs van dat land in de recenste vijf seizoenen. Dit seizoen zijn dat voor Nederland dus de prestaties van PSV, Ajax, Feyenoord, AZ en FC Utrecht. Een team krijgt punten voor zowel een overwinning als een gelijkspel.

Het is echter zo dat het aantal punten gedeeld wordt door het aantal deelnemende teams. Dus toen Feyenoord vorige week won van Hapoel Beer Sheva, werden de behaalde punten gedeeld door vijf. Dit terwijl wanneer een Engelse ploeg een overwinning boekt de punten gedeeld worden door zeven, omdat de Premier League zeven teams afvaardigt aan de Europese toernooien.

Nederland afgezakt

Nederland stond een jaar of vijftien geleden steevast zo rond de zevende plek, maar is in de voorbije jaren flink afgezakt naar uiteindelijk zelfs de twaalfde plek. Het sterke seizoen van Ajax kan het begin zijn van een opmars, mits die prestaties een vervolg krijgen dit jaar.

Alle vier de clubs die nog actief zijn hebben een in ieder geval goede uitgangspositie om door te stoten naar de groepsfase. Voor Feyenoord en PSV mag het na de 3-0 zeges op respectivelijk Hapoel Beer Sheva en Apollon Limassol eigenlijk al niet meer misgaan. Ajax moet het woensdag thuis zien af te maken na een 0-0 gelijkspel op Cyprus tegen APOEL Nicosia. AZ heeft het iets zwaarder, maar is zeker niet kansloos tegen Royal Antwerp, nadat de thuiswedstrijd in 1-1 eindigde.

Veel in actie

Als je naar de concurrentie kijkt (zie afbeelding), is Nederland een van de weinige landen dat in de voorronden nog vier teams heeft die actief zijn. België, Oostenrijk, Turkije en Oekraïne hebben namelijk allemaal teams die al in de groepsfase zitten. Daardoor kan Nederland woensdag en donderdag een stuk meer punten sprokkelen dan de rest. Bij goede resultaten kan het Oostenrijk op een flinke achterstand zetten en de jacht openen op in eerste instantie Turkije.

Bert Kassies

Dat is belangrijk voor de ranking van dit jaar, maar misschien wel nog belangrijker voor die van de komende jaren. Turkije en ook het nog iets hoger staande Oekraïne en België zien volgend seizoen een jaar met veel punten wegvallen, waardoor Nederland met een beetje geluk in een klap naar de achtste plek zou kunnen stijgen.

Grote slag Ajax

Vooral een overwinning van Ajax zou Nederland enorm veel kunnen opleveren. Behalve de punten voor de zege van Ajax krijgt Nederland er nog vier bij voor het plaatsen voor de groepsfase van de Champions League. Vier gedeeld door vijf, maakt dat er in een klap 0,8 punt bijkomt. Ook Feyenoord, PSV en AZ kunnen alledrie flink wat extra punten binnenharken als ze zich plaatsen voor de groepsfase van de Europa League.

Stijgen op de ranglijst levert flink wat voordelen op, die er dit seizoen niet aanwezig zijn. Zo is de kampioen dan rechtsstreeks geplaatst voor de Champions League en ook de andere ploegen mogen een aantal Europese voorrondes overslaan.

Geen gelukkig huwelijk

De voorbije seizoenen is gebleken dat Nederlandse teams en Europese voorrondes vaker niet dan wel een gelukkig huwelijk is. Een terugkeer in de top tien zou veel kwalificatieproblemen in de toekomst kunnen voorkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.