Metro
Metro Sport 12 jul 2019 / 20:20 uur

Sifan Hassan loopt wereldrecord op Engelse Mijl

Sifan Hassan heeft bij de Diamond League in Monaco het wereldrecord op de Engels mijl verbeterd. De Nederlandse atlete liep het 23 jaar oude record van de Russin Svetlana Masterkova uit de boeken. Ze scherpte de beste mondiale tijd op de 1609 meter aan met enkele tienden tot 4.12,33.

Het record (4.12,56) is al bijna 23 jaar oud. De Russin Svetlana Masterkova liep die tijd op 14 augustus 1996 in Zürich.

Hassan had in aanloop naar de race in het prinsdom een dikke verbetering van haar persoonlijk record aangekondigd. Dat stond op 4.14,71. Ze was zich er toen nog niet van bewust dat ze dan ook het wereldrecord zou aanvallen.

Reactie Hassan

„Ik wist dat ik hard kon, maar omdat de eerste 800 meter aan de trage kant waren, geloofde ik tijdens de race niet meer in een wereldrecord. Vandaar dat ik zo verrast was toen ik over de finish kwam en de eindtijd zag", zei Hassan na de race. „Als je de laatste 400 meter nog zo hard kunt en een wereldrecord loopt, geeft dat veel vertrouwen voor de 5000 meter."

Hassen in topvorm

Dat Hassan in topvorm verkeerde, bewees ze eind juni met de vierde tijd ooit op de 3000 meter, evenals de Engelse mijl. De 8.18,49 was wel een Europees record. De 26-jarige atlete, die woont en traint in de Verenigde Staten, heeft ook het Europees record op de 5000 meter in handen, evenals het Europees record op de halve marathon en het wereldrecord op de 5 kilometer op de weg.

Hassan – die als jong meisje vluchtte naar Nederland en het hardlopen ontdekte om de tijd in asielzoekerscentra te doden – liet eerder doorschemeren dat ze dit najaar op de WK in Doha de 5000 en 10.000 meter wil lopen. Na haar race in Monaco kondigde ze aan dat ze op de WK de 1500 meter wil combineren met de 5000 meter. Op de 1500 meter zette ze onlangs het Nederlands record op 3.55,93.

De mijl

De mijl is een „incourante afstand". Deze afstand wordt niet gelopen op Olympische Spelen, WK of EK.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sifan Hassan loopt wereldrecord op Engelse Mijl
Sluiten