Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 20 jul 2019 / 15:19 uur

Pinot wint op de Tourmalet, Kruijswijk zeer sterk

Thibaut Pinot heeft de rit met aankomst op de Tourmalet gewonnen. Julian Alaphilippe ligt na deze etappe in pole-position om de Tour de France te winnen.

Na een vanwege protesten uitgestelde start reed er een kopgroep weg met daarbij onder andere Peter Sagan (groen), Tim Wellens en oud-winnaar Vincenzo Nibali. Zij hadden nog veertien medevluchters, maar kregen nooit veel ruimte.

Eerste slachtoffers

Op de Solour opende Movistar in het peloton al vroeg de debatten, dat leidde tot onder andere het afhaken van Romain Bardet en Adam Yates. Door de druk van achteruit ontplofte het al snel in de kopgroep en bleven Wellens, Nibali en Elie Gesbest over op de top. In de afdaling kwam er echter een groepje terug, waarvanuit Romain Sicard en Elie Gesbet het nog probeerden.

Het was echter duidelijk dat de klassementsrenners om de ritzege wilde strijden en dus was Sicard er al snel aan voor de moeite. Gesbert spartelde nog iets langer tegen. Kort nadat de Frasman werd ingelopen losten Daniel Martin en Nairo Quintana al. Niet veel later volgden Bauke Mollema, Richie Porte, Enric Mas en Alejandro Valverde.

Sterk Jumbo-Visma

Op vier kilometer van de top nam Jumbo-Visma (dat nog drie man van voren had) de boel in handen. Laurens De Plus en George Bennett deden een geweldige beurt op kop. Na een aanval van Emmanuel Buchmann brak ook de uittredend winnaar Geraint Thomas. Geletruidrager Julian Alaphilippe overleefde wel.

Op een paar honderd meter van de streep was het Thibaut Pinot die wegreed en FDJ een zege bezorgde. Daarachter werd Alaphilippe tweede met in zijn wiel Steven Kruijswijk. Alaphilippe verstevigde daardoor zijn leiding. Kruijswijk nadert tot op 12 seconden van nummer twee Thomas.

Reageer op artikel:
Pinot wint op de Tourmalet, Kruijswijk zeer sterk
Sluiten