Metro en ANP
Metro en ANP Sport 3 feb 2019 / 15:49 uur

Van der Poel maakt favorietenrol waar en wint WK

Mathieu van der Poel heeft in het Deense Bogense voor de tweede keer in zijn loopbaan de wereldtitel veldrijden veroverd. De 24-jarige Nederlander moest er even op wachten want de afgelopen drie jaar werd hij telkens afgetroefd door Wout van Aert. De Belg was ook dit jaar lang zijn enige belager, maar verloor halverwege de wedstrijd al terrein op Van der Poel die het hele seizoen heerste in de crossen.

De titelverdediger zag Toon Aerts in de slotfase passeren, maar profiteerde van een val van zijn landgenoot. Op 16 seconden pakte Van Aert het zilver, voor Aerts. Van der Poel was in 2015 in het Tsjechische Tábor de jongste wereldkampioen veldrijden ooit bij de eliterenners. Het afgelopen jaar werd hij Europees kampioen in het veld en Nederlands kampioen op de weg. Ook pakte hij brons bij het WK mountainbike.

Dit keer geen off-day

Van der Poel was zeker de afgelopen twee jaar de topfavoriet. Twee jaar geleden in Luxemburg reed hij onwaarschijnlijk vaak lek, vorig jaar had hij – nota bene in Valkenburg – een offday die hem overigens nog wel zilver opleverde.

Van der Poel nam nu eens niet het initiatief en liet de kop over aan zijn Belgische concurrenten. Van Aert reed even op kop, in de tweede ronde volgde een aanval van Aerts. Van der Poel, bijgestaan door Lars van der Haar en Corné van Kessel, liet het vooralsnog gebeuren en beperkte zich tot volgen. Een slippertje van Aerts bracht Van der Poel alleen voorop. Het gebeurde in de derde ronde en Aerts was de man die de achtervolging leidde tot een nieuwe glijpartij Van Aert deed besluiten zelf achter de Nederlander aan te gaan. Bij het ingaan van de vijfde van twaalf ronden had de drievoudig wereldkampioen Van der Poel weer achterhaald. De rest volgde inmiddels al op 24 seconden.

Op het schuine hellinkje, halverwege, zette Van der Poel weer aan in de wetenschap dat Van Aert precies daar steeds moeite had en van de fiets moest. Hij bereikte het einde van ronde 5 met 5 seconden voorsprong. Een ronde later was het verschil gegroeid tot 14 tellen, de spanning keerde nooit meer terug. Uiteindelijk had Van der Poel genoeg voorsprong om een uitgebreid feestje te vieren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Van der Poel maakt favorietenrol waar en wint WK
Sluiten