Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 20 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Eindelijk de Vuelta in ‘echte fietsregio’ Breda

Utrecht, Den Bosch en Breda organiseren volgend jaar de eerste drie etappes van de Vuelta a España. De routes voor die ritten werden woensdagmiddag in de Grote Kerk van Breda gepresenteerd. Daarbij was onder andere ook oud-wielrenner Stef Clement (36). „Ik heb met alle drie de steden wat. In Breda heb ik van kort na mijn geboorte tot mijn 25ste gewoond. Ik woon nu in Utrecht en in Den Bosch werk ik, want daar zit de ploeg Jumbo-Visma.”

Vooral met Breda heeft Clement dus een sterke band. „Een echte fietsregio”, zo omschrijft hij de stad en West-Brabant. „Volgens mij heeft deze regio 43 of 44 Tour-renners voortgebracht, dat is best veel. Breda wil zich graag presenteren als fietshoofdstad, maar het is moeilijk om zo’n grote ronde binnen te halen.”

De proloog vindt plaats in Utrecht ©ANP

Steeds net niet

Zo gingen de talrijke Giro’s, Tours en Vuelta’s in Nederland de voorbije jaren steeds aan Breda voorbij, ondanks een aantal serieuze pogingen. Zelfs een passage door stad zat er niet in. „Het was altijd moeilijk om het draagvlak en budget rond te krijgen. Nu met Den Bosch, de provincie Noord-Brabant en Utrecht is het dan eindelijk gelukt. De steden liggen hemelsbreed niet ver uit elkaar, dan is het toch knap dat het lukt om binnen die drie steden dit te organiseren.”

Als renner uit de regio wordt Clement betrokken bij de activiteiten rondom het fietsfestijn, al wil hij zichzelf geen ambassadeur noemen. „Ik moet zoals vandaag af en toe mijn gezicht laten zien.” Een rol waarmee hij een jaar geleden nog geen rekening mee had gehouden. Clement was toen nog renner van LottoNL-Jumbo en had een contract tot en met 2020. Het leek er op dat hij de ronde door zijn streek zou gaan rijden en daarna pas met wielerpensioen zou gaan.

De tweede etappe gaat van Utrecht naar Den Bosch ©ANP

Chronische rugblessure

Het liep net even iets anders. Een nare – chronische zo bleek uiteindelijk – rugblessure maakte dat hij in december noodgedwongen zijn afscheid aankondigde. „Nadat ik uit onderhandeld was met Jumbo-Visma over hoe ik mijn contract voor de komende twee jaar zou invullen, had ik het best even moeilijk. Daar zat ik dan thuis in Utrecht, in een stad waar ik nog niemand kende, terwijl mijn vriendin overdag gewoon naar d’r werk was. Dan waren het lange dagen. Ik ben best somber geweest. Niks doen, dat was niks voor mij, ik kan dat niet.”

Toch denkt Clement niet dat hij echt te maken heeft gehad met het zwarte gat. „Ik heb het wel van dichtbij gezien, maar ik ben er ook snel weer van weggegaan. Ik ben bijvoorbeeld met wielerclubs in de buurt gaan bellen: ‘Kan ik voor jullie iets doen?’ Ik wilde gewoon nieuwe mensen leren kennen. Inmiddels heb ik er helemaal vrede mee dat ik gestopt ben. Als de Vuelta hier volgend jaar voorbijkomt, ga ik er dan ook zoveel mogelijk van genieten.”

In de derde etappe gaat de Vuelta door West-Brabant ©ANP

Gekkenhuis

Dat genieten doet hij met in het achterhoofd het gegeven dat hij wel de start van een grote ronde in Nederland als sporter heeft beleefd. Aan de Tour van 2015, die eveneens in Utrecht vertrok, deed hij namelijk wel mee. „Gelukkig, want door pech had ik de Tour-start eerder in Rotterdam al gemist. Van Utrecht weet ik nog dat het een gekkenhuis was. Dat zal met de Vuelta denk ik wel ietsje minder zijn.”

Dat gekkenhuis droeg er aan bij dat Clement, ooit derde op het WK tijdrijden, een voor zijn doen een slechte openingstijdrit (51e) reed. „Tijdens de parcoursverkenning kon je overal heel mooi door de hekken heen kijken. Alleen toen al die mensen er stonden, ging dat niet meer. Ik ben helaas niet zo’n goede parcoursherkenner, dus ik durfde nergens blind de bochten in te duiken.”

Etappe 1: de proloog en vindt plaats in de stad Utrecht, start en finish zijn op het Jaarbeursplein. 

Etappe 2: is een vlakke rit van Utrecht naar Den Bosch via Zeist, Soest, Amersfoort, Renswoude, Rhenen, Maasdriel, Zaltbommel en Heusden.

Etappe 3: begint en eindigt in Breda met een rondje langs Gilze, Dongen, Oosterhout, Drimmelen, Steenbergen, Bergen op Zoom, Roosendaal, Rucphen en Etten-Leur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eindelijk de Vuelta in ‘echte fietsregio’ Breda
Sluiten