Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 1 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

7 keer gekte rondom de Super Bowl

De Super Bowl is veel meer dan één American Football-wedstrijd. Rondom de finale van de Amerikaanse NFL is een miljardenindustrie met van alles er op en er aan. Metro neemt je mee langs zeven feitjes en gebeurtenissen over het grootste eendaagse sportevenement ter wereld.

5 miljoen dollar

De Super Bowl is altijd een van de best bekeken events van het jaar op de Amerikaanse televisie. Dus willen adverteerders met hun reclame op de beeldbuis verschijnen, dan kost dat maar liefst vijf miljoen dollar voor 30 seconden zendtijd. Dat bedrag is in de voorbije jaren explosief gestegen, want in 2002 hoefde je nog ‘maar’ 2,2 miljoen te betalen en tijdens de eerste editie in 1967 40.000 dollar. Overigens komen er voor bedrijven nog vele kosten bij. Vaak gaat het om dure reclames (met bekende Amerikanen), die speciaal voor de Super Bowl geschoten worden.

De lievelingssnack

In de bioscoop eet je popcorn en tijdens de Super Bowl is chicken wings de snack voor de lekkere trek. De Amerikanen consumeren de kippenvleugeltjes massaal tijdens de American Football-finale. Op die dag worden er volgens schattingen 1,35 miljard chicken wings geconsumeerd. Dat zijn er zeker vier per persoon ervan uitgaande dat elke Amerikaan aan dit festijn meedoet. Overigens zijn de wings maar een deel van de kosten. De gemiddelde kijker (thuis en in het stadion) geeft zo’n 90 dollar uit aan eten, drinken en merchandise.

Halftime show

Headliner op Coachella of Lollapalooza? Dat is leuk, maar er is in de Verenigde Staten wat muziek betreft geen hoger podium dan de halftime show tijdens de Super Bowl. Dit jaar vind je er Maroon 5, Travis Scott, Big Boi en dat zijn alle drie – geloof het of niet – eigenlijk nog ‘kleine’ namen als je het vergelijkt met de voorgaande jaren. Minder vaak dan vroeger, maar nog altijd worden de grote artiesten regelmatig bijgestaan door marchingbands, dansers en drumcorpsen van universiteiten. Deze traditie stamt uit de jaren ’60, toen zij vaak zonder professionele artiesten de optredens verzorgden.

Nipple gate

De beroemdste halftime show is – en zal vermoedelijk nog wel even blijven – die van 2004. Met de muziek heeft het weinig te maken, met het dansen des te meer. Justin Timberlake en Janet Jackson staan samen op het podium als hij haar bovenstukje lostrekt, waarna even kort haar tepel in beeld is. Dit konden de tere ogen van de Amerikaanse uiteraard niet hebben, waardoor besloten is om alles voortaan met een paar seconden vertraging uit te zenden. Timberlake liet voordat hij vorig jaar weer de halftime show mocht geven, weten dat hij en Jackson ondanks de nip-slip een prima band hebben.

Niet uitverkocht

De Super Bowl is niet altijd een megapopulair event geweest. De eerste editie in 1967 raakte niet eens uitverkocht. Dit terwijl de wedstrijd in een straal van 120 kilometer om het stadion niet uitgezonden mocht worden, om zo genoeg mensen naar the Los Angeles Memorial Coliseum te lokken. Veel werd er geklaagd over de hoge toegangsprijzen, namelijk 12 dollar. Voor dat geld mag je tegenwoordig amper een minuut naar binnen. De kaartjes voor de huidige Super Bowl kosten namelijk 2.500 tot 3.000 dollar. Maar de wedstrijd uitverkopen is tegenwoordig geen groot probleem.

Stroomstoring

Zoals je inmiddels wel gemerkt hebt, is het evenement de Super Bowl een miljardenindustrie. Toch betekent dat niet dat alles altijd maar vlekkeloos verloopt. Zelfs niet in moderne tijden. De wedstrijd moest in 2013 ruim een halfuur stilgelegd worden vanwege een stroomstoring. Het licht in de Super Dome in New Orleans ging deels uit en dat zorgde voor een dikke vertraging. En dat uitgerekend tijdens een van de spannendste wedstrijden uit de historie van de NFL-finale. Het werd namelijk 34-31. Alleen in 1991 was het verschil tussen de winnaar en de verliezer kleiner (één punt).

https://www.youtube.com/watch?v=Rwm2rrtkTOg

Gokje wagen

Om de wedstrijd van zondag tussen de New England Patriots en de Los Angeles Rams is er behalve chicken wings, bier en de commercials nog een gigantische industrie. En dat is misschien wel de allergrootste: gokken. De verwachting is dat er bij elkaar voor zo’n 5 miljard dollar gewed gaat worden en dat gaat echt niet alleen maar over de wedstrijd zelf. Je kan inzetten op hoelang je denkt dat Gladys Knight doet over het volkslied. Welke kleur de drank is die de winnende coach als eerst over zich heen gegoten krijgt. En of er een speler knielt tijdens het volkslied.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
7 keer gekte rondom de Super Bowl
Sluiten