Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 25 okt 2018 / 11:09 uur

Tour-parcours oogt niet aantrekkelijk voor Dumoulin

Tom Dumoulin zal geen gat in de lucht hebben gesprongen bij het zien van het parcours van de Tour de France 2019. De nummer twee van de voorbije Ronde van Frankrijk krijgt in ieder geval geen route die hem op het lijf geschreven is.

Weinig tijdrit

Net als afgelopen jaar kent de Tour de France slechts een individuele tijdrit van 27 kilometer rondom Pau. Hoewel Dumoulin de voorbije jaren zeker bewezen heeft dat hij niet alleen van zijn tijdrit afhankelijk is, is het toch een kans minder goed tijd te pakken op zijn concurrenten. Het profiel van die tijdrit lijkt wel gemaakt voor Dumoulin. Het kent een paar heuveltjes in de eerste helft, maar het laatste deel is biljartvlak.

Naast het individuele werk tegen de klok, is er ook nog een ploegentijdrit rondom Brussel (waar de Tour de France ook van start gaat) van eveneens 27 kilometer. Hierin is de ploeg van Dumoulin sterk, maar zijn de verschillen met bijvoorbeeld het Sky van Geraint Thomas en Chris Froome doorgaans heel klein.

Vijf aankomsten bergop

Wat bergen betreft, belooft het verder een enorm zware Tour te worden. In totaal zijn er dertig echte cols die bedwongen moeten worden met vijf aankomsten bergop. Zo zijn er aankomsten op Le Tourmalet en La Planche de Belles Filles. Die laatste is al vaak beklommen, maar dit jaar wordt er een extra stuk toegevoegd. De wegen zijn hier onverhard en het stijgingspercentage loopt op tot 24 procent.

Wat misschien nog wel het meest in het oog springt, is de rit op de laatste donderdag. Dan gaan de renners de Alpen in moeten onder andere de Col de Vars, Col d’Izoard en Galibier worden beklommen. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Tour dat in een etappe drie bergen hoger dan 2.000 meter zijn opgenomen. De finish ligt overigens wel in een dal.

De Muur

Net als afgelopen jaar zijn er kasseistroken opgenomen in een etappe, alleen dit keer lopen ze bergop. Tijdens de openingsrit in Vlaanderen staat onder andere de Muur van Geraardsbergen op het programma. Echter lijkt een massasprint die dag onafwendbaar. Daar liggen dus kansen voor Dylan Groenewegen (en wie weet Fabio Jakobsen) op het geel.

Alles bij elkaar lijkt het parcours van de Tour de France qua opzet heel veel op die van vorig jaar met nog iets meer focus op bergop finishen. Dat spreekt niet direct in het voordeel van Dumoulin.

Eigenlijk is het meer een koers waarbij Steven Kruijswijk zijn hart kan ophalen. De Brabander verteert de hoogte (het dak van de Tour ligt boven de 2.700 meter) en de lange klimmen vaak als een van de beste. Het ligt voor de hand dat de nummer vijf van afgelopen jaar weer zijn opwachting maakt.

Giro-presentatie

Dumoulin zal waarschijnlijk de Giro-presentatie (volgende week woensdag) afwachten voordat hij de knoop doorhakt. Er wordt gefluisterd dat de Giro d’Italia maar liefst drie tijdritten heeft, iets dat de Limburger zeker naar Italië kan lokken. Toch is hij in Frankrijk zeker niet kansloos voor de eindwinst, daarvoor is Dumoulin als renner en klimmer inmiddels sterk genoeg.

Zelf lijkt Dumoulin die mening te delen, zo valt op te maken uit zijn eerste reactie. „Het is een heel zware route. Natuurlijk waren meer tijdritkilometers beter geweest, dus het is geen ideaal parcours voor mij. Maar dat was het dit jaar ook niet. Er wordt veel geklommen op hoogte boven de 2000 meter. De Pyreneeën en de Alpen in de tweede helft van de Tour worden beslissend."

https://twitter.com/LeTour/status/1055413417958391808

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Tour-parcours oogt niet aantrekkelijk voor Dumoulin
Sluiten