Johan van Boven
Johan van Boven Sport 30 aug 2018
Leestijd: 7 minuten

Lieke Martens: Ze moeten bal eerder naar mij spelen

Op mediadagen van de Oranjevrouwen is Lieke Martens normaal gesproken de drukst bezette speelster. Cameraploegen, radioverslaggevers en journalisten met een kladblokje; iedereen wil iets van haar weten. Vandaag is het anders, want Metro is de enige die een interview met de linksbuiten heeft aangevraagd. Dus hebben we alle tijd voor een gesprek over de meest uiteenlopende onderwerpen. We pikken er negen hoofdstukjes uit:

Uithangbord

Martens kijkt in de interviewruimte op de KNVB-campus om zich heen en ziet tot haar tevredenheid dat Kika van Es, Sari van Veenendaal, Jill Roord en Sherida Spitse tegenover journalisten van het AD, de Volkskrant, Trouw en de NOS zitten. „Ik vind dat iedereen uit het team aandacht verdient. Ik weet dat ik als uithangbord belangrijk ben voor het vrouwenvoetbal. Die rol vervul ik graag, maar het is goed om meerdere uithangborden te hebben. Ik ben nooit iemand geweest die graag op de voorgrond treedt. Nog steeds niet, eigenlijk. Maar ik ontkom er simpelweg niet aan. Ik ben een voorbeeld voor heel veel jonge meisjes en zelfs jongens. Ze weten nu dat het mogelijk is om ooit voor FC Barcelona te spelen.”

Vakantie

Na de laatste WK-kwalificatiewedstrijd van Oranje in juni tegen Slowakije spraken we Martens ook en toen gaf ze aan alleen nog maar in de zon te willen chillen. Na een slopend seizoen was ze op. „Dat uitrusten is gelukt. Eerst ben ik naar Ibiza geweest en heb ik helemaal niets gedaan. Voetballen op het strand? Nee, alsjeblieft niet. Dat doe ik niet in mijn bikini! Daarna heb ik met familie leuke dingen gedaan in Nederland. Na twee weken begon ik langzaamaan weer toe te werken naar het nieuwe seizoen met een programma van de club. Ik heb veel op de loopband gestaan. De vakantie ging veel te snel voorbij, maar op een gegeven moment kreeg ik zin in het nieuwe seizoen.”

FC Barcelona

Door het gewonnen EK, de verkiezing van beste speelster ter wereld en de verhuizing naar Barcelona leefde Martens een hectisch leven. Ze zat in een roes en kon niet van alle momenten genieten. „Vorig jaar was alles nieuw voor me. Een nieuw land, een nieuwe taal, nieuwe teamgenoten. Nu, een jaar later, weet ik wat ik van hen kan verwachten en zij wat ze van mij kunnen verwachten. Ik spreek de taal nu veel beter. Tijdens een wedstrijdbespreking krijg ik nagenoeg alles mee en als er grapjes in de kleedkamer worden gemaakt, begrijp ik die ook. Een jaar geleden ging dat allemaal langs me heen. Communicatie buiten het veld is heel belangrijk om je ergens thuis te voelen. Dat is nu helemaal in orde. Dus kon ik op een rustige manier en uitgerust aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen beginnen.”

Lieke Martens was tijdens elke WK-kwalificatiewedstrijd belangrijk voor Oranje. Foto: ANP

Liefde

Toen Benjamin van Leer en Martens op Instagram allebei een foto van hetzelfde balkon zetten, was het duidelijk dat de twee een setje vormen. Niet veel later volgde er ter bevestiging een foto van de Ajax-doelman in huurdienst van NAC en de international samen. „Ik snap nog steeds niet dat mijn privéleven zo interessant is voor anderen. Maar iedereen mag het weten hoor. We hebben het leuk samen en zijn heel gelukkig. Ondanks de afstand zien we elkaar vaak genoeg.”

Verkiezing

In Nederland werd verbaasd gereageerd toen duidelijk werd dat Martens na afgelopen seizoen niet bij de genomineerden zat voor verkiezing van Beste Voetbalster ter Wereld, terwijl ze een jaar eerder die prijs won. Zelf snapte ze het wel. „Ik ben er nog steeds heel trots op dat ik die prijs heb gewonnen. Maar de kunst is om aan de top te blijven. Mijn seizoen bij FC Barcelona was niet top. Al ben ik voor het Nederlands elftal wel heel erg belangrijk geweest, in alle wedstrijden. Dat is bij Barça nog niet het geval. Ik weet wat de oorzaken daarvoor zijn, maar die ga ik niet allemaal met de rest van de wereld delen. Ik ben er in ieder geval hard mee bezig om daarin verandering te brengen. Er zit nog veel rek in. Hopelijk kan ik dat in Spanje laten zien. Mijn rendement moet omhoog, daar was ik afgelopen seizoen niet tevreden over. Ik stond soms ineens tegenover twee directe tegenstanders en ik merkte dat ik veel feller werd verdedigd dan andere speelsters. Of ze schermden mijn kant af, zodat alles via de andere kant van het veld ging. Daar moest ik heel erg aan wennen. Ik snap het wel, want ik had ineens het stempel van beste speler ter wereld. Ik moest daar mijn weg in vinden, daar ben ik heel eerlijk in. Ik ben de beste speelster ter wereld geworden omdat ik bepaalde dingen goed kan. Die moet ik dus blijven doen en mijn speelstijl niet veranderen. Mijn teamgenoten moeten zich ook bewust zijn van mijn situatie. Ze moeten de bal eerder naar mij spelen, zodat ik één tegen één kom te staan en de tegenstander geen tijd heeft om een extra verdediger op mij te zetten. Als ze mijn kwaliteiten willen benutten, moeten ze mij snel die bal geven. Maar ik weet ook dat ik zelf meer moet brengen, eerlijk is eerlijk. Je moet iets speciaals laten zien om in aanmerking te komen voor de mooiste individuele prijs in het voetbal. Voor mij is het een goede motivatie om ervoor te zorgen dat ik er de volgende keer wel weer bij zit. Het is voor het vrouwenvoetbal natuurlijk goed dat niet elk jaar dezelfde speelster wint. Dat betekent dat we heel veel goede spelers hebben. Ik ben pas 25 jaar, dus ik ga alles geven om snel weer een keer de beste van de wereld te zijn.”

Fans

Na trainingen van het Nederlands elftal is Martens de populairste speelster tijdens het uitdelen van handtekeningen en het maken van selfies. Prachtig, vindt ze dat. Maar er kleven soms ook nadelen aan haar populariteit. „Als je in een vol stadion speelt, hoor je niet wat er wordt gezegd. Maar bij Barcelona zitten er niet zo veel mensen op de tribune. Als er Nederlanders komen kijken, zijn ze soms de hele wedstrijd dingen aan het roepen. Daar moet ik me van af zien te sluiten. Ik wil alleen maar bezig zijn met de wedstrijd, met mijn eigen spel. Het is hartstikke leuk dat ze speciaal voor mij komen kijken. Daarom maak ik ook altijd tijd voor fans, maar dan wel pas na de wedstrijd of training. Dus deel ik voor de wedstrijd of tijdens de rust ofzo geen handtekening uit. En tijdens een wedstrijd al helemaal niet natuurlijk.”

Lieke Martens is nog altijd het populairst onder handtekeningenjagers. Foto: ANP

Huisgenoot

Toen duidelijk werd dat Stefanie van der Gragt haar ploeggenoot bij Barcelona zou worden, vertelde de verdedigster dat ze met Martens zou gaan samenwonen. „Ik heb altijd op mezelf gewoond, dus ik zei dat we eerst maar moesten zien of het zou werken, haha. Maar het bevalt prima. We hebben een groot appartement met elk een eigen kamer. Als de deur dicht is, is het tijd voor jezelf. Samen hebben we veel plezier en inmiddels is Stefanie al helemaal op haar plek in Barcelona. Het is heel jammer dat ze nu geblesseerd is, want ze is een heel belangrijke speler voor Oranje.”

Noorwegen

Als de Oranjeleeuwinnen komende dinsdag niet van Noorwegen verliezen, stellen ze het ticket voor het WK van volgend jaar in Frankrijk veilig. Het belooft een bloedstollend duel te worden. „We zitten áltijd bij Noorwegen in de groep. Zij kennen ons door en door, en andersom. Het wordt een heel spannende wedstrijd. Gelukkig kunnen wij heel goed met spanning omgaan, dat zit in ons karakter. Kijk maar naar de wedstrijd tegen Slowakije. Het stond heel lang 0-0, maar we bleven maar voor dat ene doelpunt gaan. We hadden in de 85e minuut de moed kunnen opgeven, maar dat deden we niet. Uiteindelijk schoot ik in de blessuretijd nog raak. Het woord opgeven kennen wij niet.”

WK

De herinneringen aan het wereldkampioenschap van 2015 in Canada doet Martens snakken naar een nieuw WK. „Het was een geweldige ervaring. We zaten in de groep van Canada, waardoor de stadions helemaal vol zaten. We hebben voor 55.000 toeschouwers gespeeld tegen het thuisland. Overal op straat hingen billboards met WK-uitingen, we maakten binnenlandse vluchten om naar andere speelsteden te gaan. Aan alles merkte je dat we aan een groot toernooi meededen. Het was jammer dat we er na de groepsfase tegen Japan uit vlogen. Dat was geen schande, omdat de Japanners uiteindelijk de finale haalden. Inmiddels zijn we als ploeg dusdanig gegroeid dat we dergelijke landen ook kunnen verslaan. Hopelijk gaan we nu weer naar het WK om daar mooie dingen te laten zien. Maar de kwalificatie is nog pittig zat.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.