Metro
Metro Sport 12 aug 2018 / 19:29 uur

Geweldig: goud voor ‘verbaasde’ Hassan op 5000 meter

Een prachtige prestatie van de 25-jarige Sifan Hassan. De atleet heeft met overmacht goud behaald op de 5000 meter in Berlijn.

Susan Krumins, die vier dagen geleden nog zilver behaalde op de 10.000 meter, eindigde als zevende. De tevens Nederlandse Maureen Koster werd negende.

En Hassan? Die was vooral verbaasd over de finale. „Wauw, dit ging wel heel gemakkelijk”, stamelde de atleet voor de NOS-camera. Hassan is nu Europees kampioen, haar eerste EK-goud op de 5 kilometer.

Sifan Hassan. Foto: ANP

‘Fantastische race’

„Het ging eigenlijk de hele race makkelijk. Ik kon het tempo goed hoog houden”, aldus Hassan. „Mijn trainer zegt altijd dat ik rustig moet blijven zitten en dan de laatste twee ronden aan moet zetten. Ik vond het moeilijk om rustig te blijven. Uiteindelijk kon ik makkelijk wegrennen en was het een fantastische race.”

De start van het seizoen verliep voor de atleet niet helemaal op rolletjes. Na de WK indoor in Birmingham, waar ze brons haalde op de 1500 meter, had ze last van haar knie. De tegenwoordig in Amerika wonende Hassan vond eenmaal wedstrijdfit snel weer haar topvorm.

Asielzoekerscentra

Hassan vluchtte als jong meisje uit Ethiopië naar Nederland en ontdekte het hardlopen als manier om de tijd te doden in asielzoekerscentra. In 2013 kreeg ze een Nederlands paspoort en sinds ze dat papiertje heeft, wint ze medailles. Ze was in 2014 al Europees kampioene op de 1500 meter en in 2016 wereldkampioene indoor op de 1500 meter.

Epke Zonderland. Foto: ANP

Zilver voor Epke

Turner Epke Zonderland is er niet in geslaagd zijn derde Europese titel aan de rekstok te veroveren. De 32-jarige Fries moest in de SSE Hydro Arena van Glasgow genoegen nemen met het zilver.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geweldig: goud voor ‘verbaasde’ Hassan op 5000 meter
Sluiten