Johan van Boven
Johan van Boven Sport 30 jul 2018 / 16:57 uur

Van Basten kreeg tijdens WK draai om oren van FIFA

Het was een van de meest besproken VAR-momenten van het afgelopen WK: het doelpunt van de Zwitser Steven Zuber tegen Brazilië. Hij gaf tegenstander Miranda een zetje, waardoor hij de bal binnen kon koppen. De herhaling sprak voor zich, maar toch besloot de video assistant referee niet in te grijpen en de scheidsrechter het doelpunt goed te laten keuren.

Na dat duel in groep E kwam Marco van Basten in zijn Russische hotel een Braziliaanse journalist tegen en die vroeg hem of hij de brief van de Braziliaanse voetbalbond aan de FIFA al had gezien. De Goddelijke Kanaries voelden zich namelijk bestolen, nota bene door de VAR die in het leven is geroepen om het voetbal eerlijker te maken.

Van Basten, sinds 2016 Chief Officer for Technical Development bij de FIFA, zei dat dergelijke protestbrieven niet op zijn bordje belanden. Daar voegde hij aan toe dat hij het eens was met de Brazilianen; het doelpunt had afgekeurd moeten worden. De journalist kroop tevreden achter zijn laptop, want nu had zelfs de grote Marco van Basten gezegd dat de scheidsrechter en de VAR er naast zaten.

Gezeik

„Daar heb ik enorm veel gezeik mee gehad”, aldus Van Basten. „Ik kreeg een draai om mijn oren van mijn werkgever, omdat ik me niet als een FIFA-mijnheer had gedragen.” Als medewerker van de wereldvoetbalbond dient hij tenslotte een neutrale positie in te nemen. Zeker als het gaat om discussies over mensen met het logo van de FIFA op hun tenue.

Maar tijdens de opening van het Replay Center in Zeist, de werkplek van de VAR die komend seizoen ook in de Eredivisie actief is, bleef Van Basten bij zijn standpunt. „Die Zwitser gaf dat duwtje zodat hij kon scoren. Zonder het duwtje had hij de bal nooit kunnen koppen. Aanvankelijk dacht ik ook dat het een zuiver doelpunt was, maar in de herhalingen was het zetje duidelijk zichtbaar. Toen had de VAR moeten ingrijpen.”

Eerlijker

Toch was ‘San Marco’ over het algemeen zeer te spreken over het eerste WK waarop scheidsrechters hulp kregen van de VAR. Hij is dan ook blij dat er vanaf het nieuwe seizoen in de Eredivisie een beroep kan worden gedaan op de VAR. „We moeten in Nederland mee met de tijd. Met de VAR heeft de Eredivisie meer aanzien. Hopelijk zal het spel daardoor eerlijker verlopen.”

Al weet hij maar al te goed dat er nog veel verbeterpunten zijn. Die kwamen tijdens het WK direct aan het licht. Een van die punten was de gebrekkige communicatie in het stadion en richting de tv-kijkers. Zo zou met teksten op het scorebord of een open microfoontje bij de VAR en arbiter duidelijker moeten worden welke situatie wordt beoordeeld en waarom een bepaalde beslissing wordt genomen.

Van Basten schuift een dergelijk verbeterpunt liever op de lange termijn. „Laten we er eerst maar voor zorgen dat het project in de huidige vorm goed verloopt. Het is nu soms al een heel gedoe. Misschien dat de scheidsrechter na een wedstrijd uitleg kan geven, maar voor mij is dat vooralsnog toekomstmuziek.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van Basten kreeg tijdens WK draai om oren van FIFA
Sluiten