Johan van Boven
Johan van Boven Sport 15 jul 2018 / 16:46 uur

Frankrijk voor de tweede keer wereldkampioen

Veel voetballiefhebbers hoopten zondag op een Kroatisch sprookje, maar het was Frankrijk dat in de finale van het WK in Rusland aan het langste eind trok: 4-2. Het is de tweede keer in de geschiedenis dat de ‘Haantjes’ zich tot wereldkampioen kronen.

De ploeg van Didier Deschamps had de zege mede te danken aan de twee smaakmakers van Frankrijk: Paul Pogba en Kylian Mbappé. Na een eigen doelpunt van Mario Mandzukic, een fraai schot van Ivan Perisic en een pingel van Antoine Griezmann trok het duo de wedstrijd over de streep.

Bevrijdend

Mbappé werd na een uur spelen aan de rechterkant weggestuurd door Paul Pogba (dit toernooi een van de uitblinkers aan Franse zijde) en hield eenmaal in het strafschopgebied het hoofd koel. Ondanks de twee tegenstanders voor zijn neus, wist de flankaanvaller na een fraaie schijnbeweging de bal toch nog voor te krijgen op Antoine Griezmann. Uiteindelijk was het Pogba die de bevrijdende 3-1 voor Frankrijk binnenschoot.

Vijf minuten later etaleerde Mbappé dat je hem geen centimeter te veel ruimte moet geven, zoals de Kroatische verdediger Damagoj Vida deed. De jongeling strafte die fout genadeloos hard af. Met een afstandsschot stelde hij de wereldtitel zo goed als zeker: 4-1.

Blunder

De iets meer dan 4 miljoen Kroaten kregen nog een beetje hoop op een goede afloop, toen de Franse keeper Hugo Lloris blunderde. Hij probeerde Mandzukic door de benen te spelen, maar de spits liet zich niet in de maling nemen en tikte de 4-2 binnen.

Frankrijk liet zich in de laatste twintig minuten van de finale gewillig terugzakken en liet Kroatië rustig op de aansluitingstreffer jagen. Ivan Rakitic was met een schot nog wel dichtbij, maar het was te weinig om het de Fransen nog moeilijk te maken.

Dus barstte er in Parijs, Marseille, Bordeaux en in de rest van het land een knallend volksfeest los. Ze mogen zich de komende 4,5 jaar (het WK van 2022 in Qatar wordt in de winter afgewerkt) wereldkampioen voetbal noemen.

Reageer op artikel:
Frankrijk voor de tweede keer wereldkampioen
Sluiten