Johan van Boven
Johan van Boven Sport 25 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Weer een harde klap voor de maatjes van Nouri

Algemeen directeur Edwin van der Sar van Ajax hield het maandag niet droog toen hij tijdens een persconferentie toegaf dat de verzorgers van Ajax niet adequaat hebben gehandeld, nadat Abdelhak Nouri vorig jaar zomer in elkaar was gezakt tijdens een oefenwedstrijd. Datzelfde geldt hoogstwaarschijnlijk voor de ploeggenoten van ‘Appie’, die het nieuws tijdens het trainingskamp in Duitsland van directeur voetbalzaken te horen kregen.

Donny van de Beek, die met pijntjes was achtergebleven in Amsterdam, en WK-ganger Hakim Ziyech kregen het nieuws via de telefoon van Van der Sar te horen. De twee spelers zijn de beste maatjes van Nouri. Van de Beek groeide met hem op en gaat regelmatig bij hem op bezoek in het ziekenhuis. Ziyech was zijn kamergenoot tijdens internationale tripjes en zit ook vaak naast het ziekenhuisbed van Nouri.

Als

Van der Sar kon begrijpelijkerwijs weinig zeggen over hoe die moeilijke telefoongesprekken verliepen, maar het moet wederom een harde klap zijn. Het woord ‘als’ zal dezer dagen regelmatig door hun hoofd spoken. Want als de verzorgers van Ajax anders hadden gehandeld, was Nouri er wellicht beter af gekomen dan met zwaar hersenletsel, waardoor hij waarschijnlijk nooit meer normaal kan functioneren.

„Dit nieuws is voor iedereen een schok, ook voor mij. Maar het is niet te vergelijken met wat de familie van Nouri doormaakt. Het is ongelooflijk hoe sterk en liefdevol ze zijn”, aldus Van der Sar.

Ademweg

De mensen die Nouri op het veld behandelden waren te veel gefocust op het vrijmaken van de ademweg van de speler, terwijl er meer aandacht had moeten zijn voor het meten van de hartslag en de bloedcirculatie. De aanwezige defibrillator had eerder ingezet moeten worden om een beter beeld van de situatie te krijgen. En de behandelaars hadden na het vrijmaken van de ademweg een moment van reflectie moeten toepassen, omdat de situatie niet verbeterde.

Die drie conclusies werden getrokken door twee cardiologen bij wie Ajax een ‘third opinion’ had aangevraagd, omdat er twijfels waren ontstaan over de ‘second opinion’ die andere externe adviseurs hadden gegeven. Ajax ging daartoe over omdat er in het verzoekschrift van de familie Nouri aan de KNVB om de situatie te onderzoeken nieuwe informatie stond.

Herinnering

De familie was naar de voetbalbond gestapt omdat Ajax elke vorm van aansprakelijkheid weigerde. Toen dat begin deze maand naar buiten kwam, werden zijn ploeggenoten geconfronteerd met de koele juridische kant van het vreselijke verhaal. Nu moeten ze weer zien om te gaan met de herinnering aan de bewuste middag en de gedachte dat het veel minder erg had kunnen aflopen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.