Johan van Boven
Johan van Boven Sport 12 jun 2018 / 19:37 uur

Lieke Martens redt Oranjevrouwen tegen Slowakije

De 24.000 toeschouwers in het Abe Lenstra Stadion kwamen gisteravond voor een doelpuntenfestijn, maar de Oranje Leeuwinnen waren dinsdagavond niet bij machte het zwakke Slowakije met grote cijfers te verslaan. Integendeel. Dankzij een prachtige treffer van Lieke Martens werd in blessuretijd de zege toch nog veiliggesteld.

Na de 5-0 zege van vorige week in Noord-Ierland waren de verwachtingen bij de (veelal jonge supporters) hooggespannen. Bovendien had Oranje in deze kwalificatiereeks de uitwedstrijd tegen de Slowaken ook met een 5-0 overwinning afgesloten. In totaal maakte de ploeg van Sarina Wiegman in de eerste duels maar liefst 20 doelpunten, zonder er een tegen te krijgen.

Strafschop

Door die uitstekende cijfers was er zelfs een sprankje hoop dat het Nederlands elftal dinsdagavond het ticket voor het WK van volgend jaar in Frankrijk al kon boeken. Maar dan had concurrent Noorwegen, dat twee uur eerder in actie kwam, moeten verliezen van Ierland. De Scandinaviërs wonnen echter dankzij een benutte strafschop met 1-0.

Dus moest Nederland zelf aan de bak om aan de leiding te blijven in de groep. Bij een overwinning zou de Europees kampioen in september genoeg hebben aan een gelijkspel in Noorwegen om zeker te zijn van de eindronde in Frankrijk.

Voorspelbaar

Maar wat op voorhand een vanzelfsprekendheid leek, bleek op het veld een lastige opgave. Vooral in de eerste helft liet de thuisploeg zich van haar slechtste kant zien. Het baltempo was te laag en de aanvallende intenties veel te voorspelbaar, waardoor zelfs een ploeg als Slowakije overeind kon blijven.

Sherida Spitse, die haar 150e interland speelde, had voor rust de beste mogelijkheid, maar haar afstandsschot verdween net naast de kruising over de achterlijn. In de tweede helft was het Jill Roord die het vijandelijke doel onder vuur nam, maar ook haar pogingen leverden niets op.

Terwijl de fans zich al hadden neergelegd bij een teleurstellend gelijkspel, zorgde Martens met een prachtig schot in de verre hoek voor groot feest in het Abe Lenstra Stadion. Dankzij de 1-0 heeft Nederland in de laatste kwalificatiewedstrijd in Noorwegen genoeg aan een gelijkspel om naar het WK te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Lieke Martens redt Oranjevrouwen tegen Slowakije
Sluiten